Stäng
mars 18, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Lotta Lundgren och mat. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Hur etisk måste man vara när man äter?”

”Hej Politism-redaktionen. Jag har en fråga till Vett & Etikett:

Jag vill göra rätt för mig, vara klimatsmart och inte bidra till hemskheter. Samtidigt vill jag ge mina barn god nyttig riktig mat som inte bara är sojakorvar. Hur gör jag det? Vad är det mest etiska man kan äta? Och hur etisk måste man vara när man äter? 
/Clara”

Svar: För att svara på denna mycket knepiga fråga tog vi hjälp av vrålkloka Lotta Lundgren, matskribent, författare och programledare för Historieätarna:

Hej Clara.

Kort svar: Spannmål, kål, baljväxter, lök, frukt och grönt i säsong. Om du måste äta animaliskt protein: blåmusslor och ostron.

Långt svar: Jag tror inte på att vara speciellt sträng när det kommer till mat. Livet är för värdefullt för att sitta och blänga över en bytta linser och undra varför inte alla kan vara lika uppoffrande som man själv. För alla kan inte det och vill heller inte.

När det kommer till mat, en vara som konsumeras av alla nu levande människor hela tiden, är det inte den enskilde individens stora avkall som sätter spår i helheten. Det är de små, små förändringarna hos alla som gör revolution. Det är därför det är så meningslöst att vara sträng för ”allas” eller ”planetens” bästa. Som du garanterat redan känner till har extremism, oavsett form, mål och uttryck, nästan alltid otrevliga bieffekter. Det gäller också när extrema tankesätt tillämpas på mat – att syftet är det bästa brukar inte spela någon större roll.

Därför är mitt riktiga svar på din fråga om hur etisk du behöver vara: så etisk som du blir lycklig av. De flesta av oss som exempelvis väljer ekologiskt, vegetariskt eller vad vi nu tycker är viktigt, gör det för att vi på något plan blir glada av det. Själv är jag till exempel helt säker på att ekologisk mat smakar mer och godare, vilket den naturligtvis också gör – i mitt huvud.

Linser är för övrigt ett av de livsmedel som just nu gör mig lyckligast. Jag brukar mjuksteka finhackad gul lök med ganska mycket smör, kardemumma och citronzest (finrivet skal från ekologisk citron). Tillsätter därefter grönsaksbuljong, pressad citron och röda linser som får koka mjuka i buljongen. Väldigt gott till nästan vad som helst, fisk, kyckling, paneer, spenat eller vad man nu gillar. Lycka till.

Lotta Lundgren

Sök på Politism.se