Stäng
maj 14, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Jimmie Åkesson (SD) kan kanske tacka finanskrisen för att han kom in i riksdagen? Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hotet om att bli av med jobbet – perfekt grogrund för Sverigedemokraterna

Hur kunde Sverigedemokraterna bli så stora att de kom in i riksdagen och varför fortsätter de växa? Vems fel är det? Vad har politiken missat? Vad gynnar och missgynnar SD?

De där frågorna har ställts tusentals gånger och fått hundratals olika svar de senaste åren.

En delorsak som man nog behöver påminna om är att tryggheten på arbetsmarknaden och hotet mot den egna ekonomin spelar stor roll. I en studie vid Stockholms universitet framgår att när det blir fler varsel om uppsägningar leder det till rejält ökat väljarstöd för Sverigedemokraterna. Framför allt gäller det svenskfödda arbetare med låg utbildning.
– Det inte bara samvarierar utan finns ett orsakssamband. Man kan säga att för varannan svenskfödd lågutbildad som får varselbesked så ökar Sverigedemokraterna i det området med ytterligare en röst, säger Sirus Dehdari, doktorand vid Institutet för Internationell ekonomi.

Studien har undersökt perioden 2006-2010, den mandatperiod som var precis innan SD kom in i riksdagen. Och det är inte någon liten del av det växande väljarstödet som går att koppla samman med varselvågen. Enligt studiens slutsatser kan 31 procent av det ökade väljarstödet 2006–2010 förklaras av varsel om uppsägningar.

Här har vi alltså en nyckel för att förstå varför Sverigedemokraterna växte sig så stora att de tog sig in i riksdagen. Det visar – ännu en gång – på de allvarliga konsekvenser vi fått se av finanskrisen 2008. Och det påminner om vikten av att politiken alltid bekämpar arbetslösheten och alltid bygger starka sociala skyddsnät för de som tvingas ut i arbetslöshet.

De här siffrorna och slutsatserna är lika relevanta för framtiden som för att förstå dåtiden. För när vi har en allians som i år går till val på att införa otrygga låglönejobb, och som vill spara på arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och välfärden i stort, får det konsekvenser. Människor som drabbas av nedskärningarna blir lidande – och vi får en grogrund för nya högerpopulistiska och rasistiska framgångar.

Jämlikhetspolitik och solidarisk omfördelning är bra för samhället som helhet – och ett effektivt verktyg för att hålla högerextrema borta från makten.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se