Stäng
maj 15, 2017
Benjamin Ivansson, praktikant
Ett tilltänkt asylboende i Ängelholm som brandskadades i december 2015. Foto: TT/Johan Nilsson

Varför så tyst – beror det på vem som är offret?

Ett boende för ensamkommande barn i Sjuntorp utanför Trollhättan fick i helgen påhälsning av en silverfärgad bil. Under natten till lördag ska minst två personer ha kört upp mot huvudbyggnaden, stigit ur bilen och gått mot boendet. När en väktare, som placerats där på grund av en konstaterad hotbild, riktade sin ficklampa mot dem sprang de tillbaka till bilen. Tidigt uppgavs att två skott ska ha avfyrats mot väktaren innan de lämnade platsen och polisen utredde händelsen som dråpförsök. De elva barnen på boendet placerades på annan ort. Senare har dock framkommit att det handlade om ett missförstånd – och uppgifterna om skottlossning har korrigerats.

Peter Asp, informationschef på Trollhättan stad, säger till Aftonbladet att det hela känns väldigt olustigt.

På temat påhälsning fick Falun för två veckor sedan besök av nära 600 nazister från Nordiska motståndsrörelsen. De var där för att fira första maj, socialismens och arbetarrörelsens bemärkelsedag. Programmet var fullspäckat och inleddes med en rask stövelpromenad genom centrum. Festen fortsatte med ett hembesök hos försvarsminister Peter Hultqvist (S), hyllningar av Adolf Hitler, tal om förintelsen som en påhittad saga, feminismen avfärdad som en judisk konspiration och banderolluppsättning med en överkorsad Davidsstjärna. För att runda av slog de sönder en pappdocka av Peter Hultqvist (S) och med det gick budskapet inte att missförstå. I snaran nazisterna nu stegvis knyter, ska alla som avvisat rasismen hänga.

En vecka senare fick vi veta att 50 ensamkommande barn och några anställda evakuerades till annan ort. Enligt Kjell Nordqvist, Falu kommuns samordnare för flyktingmottagande, bedömde man att det var nödvändigt.

Verkligen olustigt. Evakueringen berodde nämligen på att medlemmar ur samma nazistorganisation står åtalade för två bombdåd i Göteborgstrakten. Det ena skedde vid ett flyktingboende i Västra Frölunda där en man skadades svårt, det andra vid ett fackföreningskafé där lyckligtvis ingen kom till skada. Vid en camping i Lilleby hittades dessutom en tredje skarp bomb, som lyckligtvis aldrig hann utlösas. Åklagaren har dock kunnat binda gärningsmännen till även den bomben. Avsikten med aktionerna har klart och tydligt varit att sända politiska signaler. I det här fallet genom att lemlästa flyktingar och fackligt aktiva till döds. Vi talar därmed om terrorism.

Känns det inte alarmerande att attacker som den i helgen passerar nästan obemärkt? Känns det inte fasansfullt att vi har en växande paramilitär, nynazistisk organisation som öppet förklarar att de vill genomföra en etnisk rensning i vårt land? En som öppet hyllar Adolf Hitler och hans industriella utrotning och som i hundratalen stövlar runt i en svensk stad och läser upp namn på offentliga människor de betraktar som folkförrädare. En vars medlemmar försöker – och nästan lyckas – spränga ihjäl oskyldiga människor. Som med kniven i fickan och påkarna i skyn anfaller barnfamiljer i förorten. En som dessutom avancerar i allt snabbare takt och nästan fick talartid i Almedalen. Olustigt kanske är ett bättre ord.

Om det framkom att 50 hemlösa barn med svenska namn fått evakueras för att en islamistisk och våldsam organisation skulle demonstrera hade det blivit en global nyhet och i det närmaste motiverat ett väpnat svar från den svenska militären. Nu råder samma förhållanden, fast organisationen är nazistisk. Ändå är tystnaden kompakt.

Eller så är det bara jag. Egentligen kanske det bara är väldigt olustigt alltihop.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se