Stäng
december 10, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Johan Hedin (C), Beatrice Ask (M), Inrikesminister Anders Ygeman, Annika Hirvonen Falk (MP), Roger Haddad (L) och Andreas Carlson (KD) håller pressträff. Foto: Thommy Tengborg / TT /

Hoppas förnuftet stoppar ny övervakningslag

torsdagen presenterades en lista på 13 punkter där S, MP, C, L, KD och M är överens om åtgärder för att stävja terror. Det låter ju såklart himla bra, och en del av förslagen är nog nödvändiga. Men ett av dem har fortfarande diskuerats för lite och det är frågan om så kallad ”hemlig dataavläsning”.

Politism skrev om detta när det först presenterades i mitten på november, och kritiken kvarstår:

”Förslaget om hemlig dataavläsning formulerades redan för tio år sedan men stoppades då eftersom Advokatsamfundet, Datainspektionen och många andra totalsågade denna begränsning av människors frihet.”

Även Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell har skrivit om förslaget:

”Allt – tankar, känslor, åsikter, brev till kusiner – blir med en sådan lagstiftning tillåtet att bugga. Det är ett intrång i vårt privatliv av ett helt annat slag än någon annan antiterrorlag som har stiftats sedan skyskraporna föll.”

När frågan diskuterades för tio år sedan var remissinstanserna så kritiska att de var omöjliga att ignorera. Advokatsamfundets kritik kan läsas här och Datainspektionens här.

Förhoppningsvis blir det – till slut – samma sak denna gång.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se