Stäng
augusti 25, 2016
Politism, redaktion
Hope Solo. Foto: Eugenio Savio/AP/TT

Hope Solo avstängd – det hade inte hänt en herrfotbollsspelare

Du är målvakt och spelar en viktig match i OS. Motståndarlaget har hela matchen spelat defensivt, och har nu vunnit matchen efter förlängning och sedan straffar. Straffar som du måste försöka rädda.

En kamera trycks upp i ditt ansikte och i stundens hetta och frustration kallar du motståndarlaget för ”cowards”. Fegisar.

Ganska otrevligt är det kanske, men det är den typen av reaktion vem som helst skulle kunna ha. Därför reagerar man när man hör om den amerikanska målvakten Hope Solos halvårslånga avstängning och rivna kontrakt efter att ha sagt just så om det svenska laget.

Reagera gjorde också det fotbollsspelarfack som Solo och det amerikanska damfotbollslaget är organiserade i. I ett uttalande ifrågasätter fackets ordförande om liknande åtgärder skulle använts om en manlig spelare hade gjort samma sak. Det är samma fack som tidigare i år försökte strejka mot lönediskriminering mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare.

Det finns mycket att säga om hur de hårda straffen och den krystade kontroversen visar hur kvinnor inte tillåts vara oartiga, dåliga förlorare, och så vidare. Det finns dock en dimension till.

Den amerikanska fotbollsfederationen menar nämligen att besluten också bygger på tidigare beteende, bland annat när hon ansågs medskyldig till rattfylleri. Detta hände alltså i början av förra året och hon fick redan då ta en time-out. Det är en bägare som har runnit över, men att den rann över precis när OS var över, och Solo inte längre var till nytta för dem. Hur lägligt är det inte? Man undrar om det blivit så om hon hade räddat straffarna och vunnit matchen.

Vad det handlar om är att damfotbollslagen fortfarande ses som B-lag. De betalas sämre. De tillåts producera stjärnor, men inte stjärnor som industrin anser oumbärliga. Inte sådana stjärnor som i herridrotten, som kan komma undan med alla möjliga brott utan vidare problem.

Varför ska det vara så? Inte för att de är fegisar i alla fall.

Mio Tastas Viktorsson.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se