Stäng
mars 10, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Aderonke Apata.

Hon utvisas för att hon inte är tillräckligt lesbisk

Aderonke Apata är på flykt från Nigeria, där hon riskerar att torteras och till och med dödas. Enligt Apata har en lokal självutnämnd domstol velat döda henne för att det framkommit att hon är lesbisk, och hennes flickvän i Nigeria har redan mördats på grund av sin sexualitet.

Men i Storbritannien vill man trots detta utvisa Aderonke Apata. Och det skäl som den brittiska migrationsmyndigheten Home Office advokat anför är ovanligt magstarkt. Enligt honom kan Aderonke Apata inte vara lesbisk på riktigt eftersom hon har barn och tidigare har varit i en relation med en man.
– Man kan inte vara heterosexuell ena dagen och lesbisk nästa. Precis som att man inte kan ändra sin ras, uppges han ha sagt.

Dessutom menar den brittiska migrationsmyndighetens representant att hon inte är trovärdig eftersom hon tidigare har haft långt hår och sett feminin ut, inte korthårig och maskulin, som ”riktiga lesbiska”.

Till råga på allt har Apata behövt lämna in bilder och video av sig själv som ska styrka att hon faktiskt är lesbisk.

Det låter nästan som en parodi på ett vansinnigt dysfunktionellt och hbtq-hatiskt system men det är alltså i allra högsta grad på riktigt. Systemet är hbtq-hatiskt, på riktigt. Och det enda hoppfulla är det raseri och engagemang som Home Office agerande väckt, det pågår nu en bred kamp för att Aderonke Apata ska få stanna.

Det viktigaste vi kan göra här är kanske att bli bättre på att ta samma kamp när den gäller svenska myndigheter. Det finns åtskilliga exempel på när homosexuella utvisats med risk för sitt liv. Bland annat Baker Katumba som utvisats till Uganda och Thaer Aljelani som utvisats till Jordanien.

Nedan ser du en intervju med Aderonke Apata:

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se