Stäng
april 11, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Foto: Musa Sadulayev/TT

Homosexuella förföljs, torteras och mördas i Tjetjenien

Ryska och internationella medier rapporterar att över hundra män ska ha omhändertagits i Tjetjenien för att de misstänks ha en ”icke-traditionell sexualitet”. Det ska röra sig om massarresteringar av homosexuella män och män som misstänks ha sexuella kontakter med andra män. Männen utsätts sedan för tortyr i syfte att få dem att ange andra. I några fall ska personer ha misshandlats till döds. Detta rapporterar ryska LGBT Network.

Den tjetjenska regeringen tillbakavisar dessa anklagelser på ett minst sagt oroväckande sätt, genom att helt enkelt enkelt dementera att det över huvud taget finns några homosexuella personer i regionen och att anklagelserna då inte kan stämma. Hedersmord på homosexuella är inte ovanliga i Tjetjenien och har ett utbrett stöd.

Det finns även uppgifter om att det upprättats koncentrationslägerliknande fängelser för homosexuella:

”Tidningen Novaya Gazeta har fått vittnesmål om att det finns ett hemligt läger utanför staden Argun dit män förts som ett steg i utrensningen. Sajten Pink News skriver om en man som släppts från koncentrationslägret. Han berättar att han utsatts för våldsamma förhör för att få honom att avslöja namn på homosexuella och platser där de finns.”

Om man vill göra något kan man exempelvis skänka pengar till svenska organisationen Regnbågsfonden, som arbetar med homosexuella på flykt i regionen.

Sök på Politism.se