Stäng
oktober 15, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Claire Danes spelar huvudrollen i Homeland. Foto: Shotwell/Invision/AP/TT

Homeland är rasistisk – och hånad

Skärmavbild 2015-10-15 kl. 14.22.33

Faksimil från Hebamin.com

Serien Homeland är å den ena sidan omåttlig populär – å den andra sidan ständigt anklagad för att vara rasistisk.

Dels handlar det om rent islamofoba skildringar, men kritiken har även riktats mot att man varit slarvig med fakta kring muslimer och Mellanöstern, där länder blandats ihop och buntats ihop.

Kritiken har uppenbarligen också funnits bland graffitimålare. När gatukonstnärerna Heba Amin, Caram Kapp och Stone ombads addera ”äkthet” till ett uppdiktat flyktingläger för syrier i Tyskland, genom att måla arabisk graffiti på väggarna, passade de på att framföra sin kritik. Den som ser programmet möte bland annat budskapet: ”Homeland är rasistiskt”, ”Konstnärerna står inte bakom det här programmets idéer” med mera.

– Programmet reproducerar farliga stereotyper genom att farsartat förminska en hel region när grova förvrängningar av verkligheten matas in i en berättelse som är politisk propaganda, säger Heba Amin till The Guardian.

Och i någon mån bekräftades ju kritiken mot programmet: Ingen reagerade nämligen. Programmet sändes med Homelandkritiken som en del av avsnitten. Så i stället för att skänka auteticitet till programmet klädde de av hela produktionen totalt.

Det är kreativt, roligt och träffsäkert. Snyggt jobbat.

Alwatan3onsori

Sök på Politism.se