Stäng
maj 1, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Möjligheternas hus. This is where the magic happens. Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Höj min skatt

Jag tjatar, så fort jag får chansen, om att regeringen borde höja min skatt.

Framför allt gör jag det på twitter, där det utan undantag väcker raseri från höger, det är uppenbarligen det enklaste sättet att provocera. Många bemöter mig genom att skriva: ”MEH! Du vill ju inte bara höja din skatt, du vill ju höja andras skatt OCKSÅ!” Och det är sant.

Det är ju hela poängen med skatt.

Det handlar om att många bidrar samtidigt och att det bidraget gemensamt räcker till betydligt mer än vad som hade varit möjligt om man hanterade pengarna en och en. Det är ett oerhört finurligt system, som underanvänds i dag.

För vi vill ha bra infrastruktur, vi vill ha bra välfärd, vi vill lösa bostadsbristen, vi vill inte ha utbredd fattigdom och vi vill inte att Sverige ska vara så ojämlikt som det är i dag. Här är skatten ett otroligt bra verktyg för att komma till rätta med dessa problem. Dessutom är den enkel att utforma på ett sånt sätt att de som har allra mest pengar och tjänar allra mest också bidrar med allra störst del av vad de tjänar.

Ja, det är väldigt grundläggande alltihop men det är för mig obegripligt hur man inte kan se storheten i denna idé. Skatten verkar utjämnande också vad gäller egenmakt, inflytande och möjligheter för de som annars diskrimineras och som är ”förlorare” på en fri marknad som oftare efterfrågar en viss typ av person framför en annan.

På arbetarrörelsens internationella högtidsdag den 1 maj är det alltid den gemensammma styrkan i en samlad arbetarrörelse som gör mig gladast och mest hoppfull. Men nu när arbetarrörelsen sitter i regering saknar jag en politik som i tillräckligt stor utsträckning utnyttjar den gemensamma styrkan i ett tillräckligt stort skatteuttag. Vi är ett riktigt rikt land där många har det jävligt ekonomiskt och inte får de möjligheter de förtjänar. Om vi höjer ett antal skatter blir det betydligt lättare att komma till rätta med det problemet och lättare att skapa dessa möjligheter.

Jag är ingen tekniskt expert på enskilda skatter, men nog finns skäl att redan till hösten börja plocka bort en del av jobbskatteavdragen, en del av ränteavdragen och höja skatten på investeringgsparkonton. Dessutom måste vi ha mycket mer skatt på koldioxidutsläpp. Finansiella transaktioner är ett annat område där det behövs högre skatt. Bolagsskattesänkningarna som alliansen genomförde var orimliga och bör förändras. Storbankerna bör beskattas ytterligare. Det finns hur mycket som helst att göra.

Så höj min skatt, Stefan Löfven. Höj din egen också. Höj skatten för de flesta. Det kommer att bli superhärligt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se