Stäng
februari 20, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Det ska va' dyrt å leva, annars kan det kvitta! Foto: Hasse Holmberg/TT

Högre hyror är sämsta tänkbara medicin för bostadskrisen

Det är hyresregleringens fel att fem människor mördats, konstaterar SvD Ledare i dag. Det är naturligtvis rent tokstolleri. Men uppfattningen om att allt skulle bli bra om vi bara införde marknadshyror är desto mer spridd även hos debattörer som inte lånar sig till en så fasansfull vulgärargumentation.

På något sätt verkar stora delar av det tyckande Sverige ha missat att den enda effekten av mer marknadshyror är höjda hyror. När det som nu råder bostadsbrist är detta en given och alldeles självklar utveckling.

I ett läge där ojämlikheten redan ökar och där andelen med låg ekonomisk standard fördubblats sedan 1995 är knappast högre boendekostnader någon väg ur bostadskrisen. I ett läge där städerna blir allt mer segregerade är hyreshöjningar och marknadshyror ett bombsäkert sätt att öka segregationen och uppdelningen ytterligare.

Trots detta är Hyresgästföreningen plötsligt ute på DN Debatt och argumenterar för högre hyror i dag.

Ja, du läste rätt. Hyresgästföreningen (HGF) argumenterar för högre hyror.

Det är som att de oombedda underkänner sitt eget existensberättigande. För ingen är medlem i HGF för att de vill att föreningen ska lägga fram förslag som innebär högre kostnader för att bo. Men i debattartikeln menar de att detta är ”modernt”. Några andra argument för varför högre hyror skulle vara bra framförs över huvud taget inte.

Den som i dag hyr en nybyggd lägenhet får ofta betala 10 000 – 15 000 för en tvårummare. Ibland upp till 25 000 för en fyrarummare. Särskilt i Stockholm. Att som Hyresgästföreningen då gå ut och säga att fler hyror måste bli högre är fullkomligt bisarrt.

Men visst, växande klasskillnader, ökad segregation och gynnsammare regler för den som redan har mycket pengar är väl själva definitionen av modernt i vår tid.

Sök på Politism.se