Stäng
augusti 30, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Har man lågt blodtryck kan man läsa om alliansen i Stockholms län. Då stiger det snabbt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Högerstyrda landstinget – en ekonomisk katastrof för medborgarna

För ett par år sedan tecknade det borgerligt styra Stockholms läns landsting ett avtal med företaget Onemed Sverige AB för inköp av förbrukningsvaror inom vården. Till exempel kompressionsmaterial som bandage och stödstrumpor. Under en femårsperiod skulle detta kosta landstinget 500 miljoner kronor.

På bara ett år har notan dragit iväg till 465 miljoner kronor. Detta eftersom landstinget ofta fått en annan modell på till exempel stödstrumpan än förstahandsvalet i avtalet. Andrahandsalternativet är nämligen oerhört mycket dyrare – en kompressionsbyxa som kostar 178,90 kronor i normalfallet kostar sanslösa 9 735 kronor om inte förstahandsvalet finns tillgängligt. Detta kände Stockholms läns landsting till när de tecknade avtalet. Ändå skrev man på.

Det fanns en överenskommelse om att landstinget i nio fall av tio skulle få det billigare förstahandsvalet, vilket de inte fått. Men Onemed har fått in en särskild klausul i avtalet med landstinget som gör att de inte behöver betala något vite om de bryter avtalet – just när det gäller kompressionsmaterial. En händelse som ser ut som en tanke.

Det är förstås väldigt bra för Onemed, ett multinationellt företag med avkastningssugna investmentbolag i ryggen, som specialiserat sig på att tjäna storkovan på behov i den skattefinansierade vården.

Och pengarna, medborgarnas inbetalade landstingsskatt, rinner iväg i rasande fart.

Avtalet har nu sagts upp – men Onemed ser ut att ändå få 900 miljoner kronor under de kommande två åren, trots att avtalet som helhet alltså egentligen skulle kosta landstinget 500 miljoner.

För att göra det hela ännu mer bisarrt säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, att det är ”helt ofattbart upprörande att ett så dåligt avtal har tecknats”. Ett rätt skruvat sätt att förhålla sig till något man själv är ansvarig för, att bara skjuta det ifrån sig och beklaga.

Vad som behövs är en rejäl genomlysning av de avtal kommuner och landsting har runt om i Sverige. I hur många fall står pengahungriga kapitalister och mjölkar det offentliga på medborgarnas pengar i stället för att leverera bra material till ett vettigt pris? I hur många fall vägrar politikerna ta ansvar för de usla upphandlingar som gjorts?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se