Stäng
februari 8, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
En patient som ligger i korridoren på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Högerns vårdkris är större än Nya Karolinska

Häromdagen krävde finansminister Magdalena Andersson (S) en statlig utredning av det haveri som kallas Nya Karolinska.

Det lär behövas, speciellt när det moderatstyrda landstingets egna utredningar misstänks ha varit riggade. Men det är faktiskt inte bara Nya Karolinska som behöver granskas, utan all vård i Stockholm.

Nu senast kunde Svenska Dagbladet berätta om hur nyopererade på Danderyds sjukhus läggs i en säng i receptionen och hur svårt sjuka äldre får ligga bakom en pappskärm i dagrummet. En del får ligga i duschrum eller längst ner i korridoren.
– De riskerar faktiskt att glömmas bort. Det är inte patientsäkert, säger en läkare på Danderyds sjukhus till SvD.

Samtidigt finns sparkrav från landstinget. Minst 365 miljoner ska sparas under 2018, trots att sjukhusen kommer att tvingas ta emot fler och fler akutpatienter från Nya Karolinska. Det har lett till att vårdpersonal nu tvingas prioritera bort hälften av patienterna på akuten, som snällt får vänta långt mer än fyra timmar.

Såhär beskrivs situationen av chefssjuksköterskan Maria Gylfe i SvD:s reportage:

”När SvD besöker en kirurgavdelning på Danderyds sjukhus ska just en nyopererad patient rullas in i receptionen.
Sängen ställs utmed väggen, en pappskärm dras för samtidigt som patienten ska få en kateter insatt. 

– Inte mycket till integritet där inte. Här kan de bli liggande i flera dygn. Vi har lediga sängar men de finns på stängda avdelningar som vi inte kan öppna för en enda patient. Därför tvingas vi till överbeläggningar på avdelningar som är öppna och till korridorvård trots att brandmyndigheterna är på oss, berättar Maria Gylfe.”

Inte bara Danderyd Sjukhus har svårt att klara av att ge akutpatienter vård inom fyra timmar. På Södersjukhuset klarade man bara detta för 43 procent av patienterna.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) försöker rikta kritiken bort från politiken och lägga all skuld på sjukhusledningen på Nya Karolinska. Men det är uppenbart att det inte bara är där vårdkrisen är verklig i Stockholm.

Irene Svenonius och hennes allianskollegor är ytterst ansvariga – oavsett om de vill erkänna det eller inte.

Sök på Politism.se