Stäng
oktober 9, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Kan fler vapen hos medborgare skrämma kriminella? Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Högerns förslag: När polisen misslyckas – beväpna dig

Dödsskjutningarna i USA ökar. Orsaken? Den bristande vapenkontrollen. Vapenlagarna är slöa och rätten till att äga ett vapen verkar alltid stå över rimligheten. Nu vill svensk höger exportera samma inställning till vapen till Sverige. Det är Timbro, högerns tankesmedja, som kommer med förslaget.

Blache Jarn skriver i en ledare att eftersom polisen inte hinner prioritera alla våldsbrott så ska de som kan skydda sig själva, med ett vapen i hemmet. Idén kommer från en hbtq-grupp i USA som på grund av deras utsatthet tar säkerheten i egna händer och beväpnar sig. Smart, tycker Timbro.

Man måste ge det till Timbro, det är en djärv tanke. Om man med djärv menar ogenomtänkt. I Sverige är det flera grupper som är mer utsatta för våld. Det är kvinnor, de med invandrarbakgrund och hbtq-personer. Något som späs på om du samtidigt är en offentlig person. Betyder det att alla journalister ska bära en pistol? Att alla kvinnor ska beväpna sig på väg hem från krogen? Vi är delvis redan där. Vi lär oss självförsvar, vi har pepparsprej, vi har nyckeln mellan fingrarna och pratar med en kompis hela vägen hem från krogen. Skulle vi verkligen bli tryggare med en pistol? Kanske till en början.

Timbro menar att så länge hotet vet att en specifik grupp bär vapen, så kommer hotet backa.

”Ju mer riskfyllt det blir att angripa någon, desto mindre benägen blir man att göra det.”

Då behöver inga skott avfyras. Gissningsvis resonerar även en del antifascistiska grupper på det sättet då de ibland möter våld med våld, för att få nazister att backa. Men skulle vapen bli vanligare riskerar vi ett USA här i Sverige, med masskjutningar och ännu mer rädsla. Vi blir rädda att personen som hotar oss har gått ett steg längre och köpt en egen pistol. Dessutom helt lagligt. För om handvapen blir regel i ”självförsvar” så kommer polisen snarare få mer att göra. Och individens frihet begränsas, för att inte tala om de mest utsatta grupperna. Och det vet nog de flesta frihetsälskande liberaler i Sverige också, om de tänker efter lite.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se