Stäng
oktober 4, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Allt fler unga lever på sms-anställningar. Då vill högern avskaffa semestern. Foto: Foto: Claudio Bresciani

Högern vill avskaffa din semester

Högerns tankesmedja Timbro skriver i Aftonbladet hur orättvist det är att man inte kan byta bort sin semester mot pengar. Enligt Timbro ”tvingas” vi att ta semester, fast vi egentligen vill jobba mer och vara mindre lediga. Känns det träffande? Trodde väl inte det.

Det här förslaget kommer medan sjuktalen på grund av utbrändhet och psykisk ohälsa bara ökar, till följd av stress. Att låta arbetsgivare kunna köpa ut semestern mot lite pengar är en dum idé. Men Timbro gör en viktig poäng.

De skriver att semesterlagen bara gäller vissa, och att den är utformad efter det de kallar en ”traditionell anställningsnorm”. Det vill säga de som arbetar heltid med en trygg anställning. De skriver även att många som jobbar inom vården inte hinner ta ut sina semesterdagar. Och där har vi ett verkligt problem.

Det är sant att de osäkra anställningarna blir allt vanligare, och det är långt ifrån alla som har ett kollektivavtal. Men det är just därför semesterlagen är så viktig. Att oavsett om du har ett kollektivavtal eller inte, så har du rätt till semester. Och när det gäller problemet med osäkra anställningar så håller det på att bli en folksjukdom. Få orkar vara friska ett helt yrkesliv som bygger på ett morgon-sms från arbetsgivare.

Men svaret på människors allt sämre arbetsvillkor är tryggare anställningar, rätt till heltid och ett fack som måste fylla sitt syfte. Inte att ta bort en livsviktig återhämtningstid och en semesterlag vi kämpat länge för.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se