Stäng
september 25, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Janerik Henriksson/TT

Högerextrema vanligaste gruppen bakom hot mot journalister

På uppdrag av regeringen utförde Göteborgs universitet under förra året en undersökning bland Svenska journalistförbundets medlemmar, om hot och trakasserier mot journalister. Resultatet visar att högerextrema grupper med rasistiska motiv är den absolut vanligaste gruppen bakom hot mot journalister. SVT skriver:

”I de fall den hotade journalisten kunnat urskilja en grupptillhörighet är högerextrema överlägset vanligast (43 procent). Därefter är antifeministiska grupper och organiserad brottslighet mest förekommande, och står för sju procent vardera. Vänsterextrema grupper stod för 2 procent.”

Hela 44 procent uppger att de någon gång hotats eller trakasserats under sin karriär. Utrikesminister Margot Wallström presenterade i dag en satsning för att motverka näthat och hot mot journalister. Hon skriver i en debattartikel hos Journalisten:

”Världen skulle bli oerhört tyst utan det fria ordet. Tyvärr är många röster under attack idag. Det gäller inte minst kvinnliga journalister – hat, hot och sexistiska kränkningar på nätet har blivit ett effektivt medel för att försöka tysta deras röster världen över.”

Hon meddelar också att UD kommer att finansiera ett internationellt center som stödjer mediehus i frågor om hot och hat. Läs mer om satsningen här.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se