Stäng
april 17, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
VROOOM! Foto: AP/TT

Höger och vänster är på väg att enas om höghastighetståg

Klimatförändringarna kräver snabb omställning. Vi måste resa mer miljövänligt. Transportindustrin måste få ner sin klimatpåverkan. Samtidigt kan vi knappast gå över till häst och vagn, om vi vill ha ett fungerande samhälle.

Därför är höghastighetståg en så otroligt bra väg framåt. Tåg är ett av de mer miljövänliga trafikslag som finns – och går tågen snabbt nog och är tillräckligt effektiva är det ganska lätt att både resa och transportera med tåg i stället för flyg och lastbil.

Att det nu till slut finns en enighet mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna om behovet av höghastighetståg, och om hur dessa ska finansieras, är en avgörande framgång.

Miljöpartiet har drivit på stenhårt i frågan och att de nu har fått med sig socialdemokratin är värt en hel del beröm. Inte för att S varit negativa till snabba tåg i sig, utan för att de haft svårt att hitta ett sätt att betala för omställningen som de kan leva med. MP har varit smarta och med idogt arbete tvingat fram en kompromiss, enligt Aftonbladet handlar det om att man får fram pengar genom att sänka överskottsmålet.

Det riktigt hoppfulla är att att Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna också vill bygga för höghastighetståg. Deras lösningar ser lite annorlunda ut, men är inte nödvändigtvis sämre. Centerpartiets förslag är definitivt värt att lyssna på. Kristdemokraterna å sin sida har en syn som redan ligger rätt nära den som S och MP har. Det finns också gott hopp om att till slut få med sig Moderaterna och Liberalerna, även om den övertalningskampanjen har en bra bit kvar.

Den enda rimliga invändningen man kan ha är om man bygger tillräckligt snabba tåg. Kanske borde ambitionen höjas ytterligare, från tåg som kör i 320 kilometer i timmen till 370 eller till och med 400 kilometer i timmen.

Lyckas en stor och bred riksdagsmajoritet snacka ihop sig om detta – och snabbt få igång själva arbetet – är det en framgång för nästan alla. Man kan till och med dra till med klyschor som att det är ”bra för Sverige”:

Det är suverän modern klimatpolitik.
Det är jobbskapande.
Det gör livet och vardagen lättare för svenskarna.
Det finansieras på ett sätt som inte innebär besparingar i andra verksamheter.

Dags att sätta igång?

Sök på Politism.se