Stäng
maj 23, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

H&M:s leverantörer struntar i mänskliga rättigheter

Hur många gånger har vi skrivit om textilindustrin, H&M och fruktansvärda arbetsvillkor egentligen? Många. Vi har även hoppfullt rapporterat om när de tecknar avtal för att komma till rätta med vidrigheterna. Men problemen försvinner inte.

En ny rapport från den fackliga samorganisationen AFWA visar hur underleverantörer till H&M i Kambodja och Indien ignorerar mänskliga rättigheter, utnyttjar sina anställda och håller sig med fullständigt oacceptabla arbetsvillkor.

Gravida kvinnor får sparken, anställda tvingas jobba flera timmars övertid varje dag och lönen är omöjlig att överleva på, för att nämna en del. Sveriges Radio rapporterar:

”– När vi kontaktar svenska H&M svarar företaget, till skillnad från flera av H&M:s konkurrenter,
– H&M säger till och med att de stödjer oss. Men H&M gör inget som förbättrar situationen för sömmerskorna i fabrikerna, säger Anannya Bhattacharjee som är samordnare för flera olika fackföreningar inom den asiatiska textilindustrin.”

Kampen för textilarbetarnas rättigheter, löner och arbetsvillkor förs i första hand lokalt. Men svenska fackförbund är i allra högsta grad aktiva i regionen via fackens internationella nätverk. Så måste kampen på en modern arbetsmarknad se ut.

Samtidigt med arbetet för bättre löner och villkor här måste internationellt stöd göra att de starka svenska fackföreningarna bidrar också där.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se