Stäng
maj 7, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Ulf Kristersson (M). Foto: Pontus Lundahl/TT

Historiskt besked från Moderaterna  

På söndagen var det partiledardebatt. Det mesta handlade om invandringen. Även det som inte handlade om invandring handlade om invandring. Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill på riktigt angripa Jimmie Åkesson (SD) längre, eftersom de själva vill signalera att de står för en nästan lika tuff migrationspolitik.

I stället var budskapet från Ulf Kristersson (M), men också från Stefan Löfven (S), att man bör förhandla om detta över blockgränserna. I klarspråk betyder det att S och M ska hitta en gemensam syn, så att Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och de andra inte ska ha något att säga till om i frågan.

När Ulf Kristersson fick frågor om dessa förhandlingar sa han att även Sverigedemokraterna bör vara med i en sådan förhandling.
– Låt alla vara med som vill vara med i ett sånt samtal, säger han till DN.

Detta uttalande kommer bara några dagar efter att Sverigedemokraterna berättat att de vill skapa en ny angiverilag, som gör det brottsligt att gömma papperslösa och som gör att det blir olagligt att inte ange till exempel grannar eller vänner som gömmer papperslösa. Det är en lagstiftning som för tankarna till gamla diktaturer, kommunistiska eller fascistiska.

I ord var Moderaterna ute och berättade att en sådan lag är en dålig idé. Men i handling belönas SD för detta, när Kristersson omedelbart efter utspelet säger att SD är en lämplig part att förhandla migrationspolitiken  med.

Tidigare har Ulf Kristersson gång på gång på gång sagt att Moderaterna aldrig kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Han gjorde det så sent som för en vecka sedan. Men nu visar det sig att det löftet inte var vatten värt och moderatledaren säger alltså att SD är välkomna i förhandling om migrationspolitiken.

Det är ett historiskt besked. Ett historiskt dumt sådant.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se