Stäng
november 15, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Kan man slå ut Italien kan man också stå upp för rättvisa villkor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Herrlandslagets uteblivna solidaritet med damerna är ett mysterium

UPPDATERAD efter beskedet om att parterna kommit överens om ett nytt avtal.

Damlandslaget säger sig vara beredda att bojkotta Fotbollsgalan och eventuellt också vägra matchspel längre fram. Detta eftersom de inte kan komma överens om ett avtal med Svenska fotbollförbundet. Trots att man förhandlat i ett år.

Detta skrev vi om häromdagen – och vi påpekade då också hur fotbollförbundet och herrlandslaget gång på gång missar chansen att stå upp för den jämställdhets- och jämlikhetsfråga som detta gäller.

Att förbundskapten Janne Andersson inte ville fokusera på något annat än sin match kan man väl på många sätt förstå. Men det bästa sättet att få bort denna ”störning” vore rimligen att fotbollförbundet helt enkelt går damlandslaget till mötes. Det är inte svårare än så.

I dag berättar Aftonbladet hur mycket damspelarna faktiskt för landslagsspel. Och villkoren är inte bra. I snitt handlar det oftast om ungefär 250 kronor per dygn före skatt. Detta trots att spelarna ofta är borta hela dygn, flera dygn i rad och att de är borta från sina familjer. Damlandslagets krav är att de ska få en högre ersättning – mer i linje med vad damlandslagen i Norge, Danmark och Nederländerna får.

Kraven på skäliga ersättningar är de svenska damerna inte ensamma om. Tvärtom är de del av en viktig kollektiv framåtrörelse. USA:s damlandslag stämde det amerikanska fotbollförbundet för lönediskriminering – och vann. Det norska damlandslaget tog också striden – och fick igenom ett avtal där herrarna går ner i lön och där damer och herrar får samma ersättning. Det danska damlandslaget utlyste strejk för att få igenom sina krav, och det svenska damlandslaget uttryckte solidaritet med strejken. Även det danska herrlandslaget har sagt sig vara beredda att gå ner i lön från landslaget för att damerna ska få en mer rättvis del av kakan.

Detta är alltså i grunden en mycket klassisk arbetsmarknadskonflikt, och lönediskrimineringen av kvinnor är också bekant från i stort sett alla branscher.

Varför det svenska herrlandslaget inte kan göra som sina norska och danska herrkollegor – och delta i striden för rättvisa villkor – är ett större mysterium än hur Sverige klarade att hålla nollan mot Italien i måndags.

UPPDATERING: Nu har Svenska fotbollförbundet och damlandslaget kommit överens om ett nytt avtal. Flera av spelarna kommenterar avtalet på förbundets hemsida:
– Jag känner en otrolig lättnad över att avtalet är klart. Det har varit en lång process för alla parter. Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga. Nu ser vi alla fram emot en fantastisk fotbollsgala där svensk fotboll ska hyllas, säger Caroline Seger. 

– Det känns väldigt bra att ett avtal äntligen är på plats. Ett avtal som är ett steg framåt både för oss och förbundet, säger Nilla Fischer.

Sök på Politism.se