Stäng
mars 29, 2018
Gustav Almestad, bloggare
Man ska inte ge sig i slag med organisationer som har fel värdegrund. Foto: Maja Suslin/TT

Hermanssons korståg mot ett enskilt konstverk

”Burka Songs 2.0″ av Hanna Högstedt är filmen som nästan ingen har sett men som alla har en åsikt om.

Visningen som skulle ägt rum på Blå stället i Angered och efterföljts av ett panelsamtal ställdes hastigt in, efter att anklagelser om extremism i en “ensidig” panel fick arrangören Göteborgs kommun att backa.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) motiverade beslutet i sin blogg med att arrangemanget riskerade bryta mot stadens värdegrund, och att ställa in därför var att motarbeta extremism. Vidare menade hon att Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner, som kritiserat Hermansson för beslutet, själv “lyfter strömningar som inte alls är främmande för den värdegrund som IS tillämpade i Raqqa”.

När nu en liknande visning med påföljande samtal ska äga rum på Litteraturhuset i stället har Hermansson snabbt ryckt ut på nytt för att försöka förhindra det. Med en fristående ideell förening som Litteraturhuset kan nu inte kommunen själva ställa in något arrangemang, men värdegrunden åker snabbt fram igen som Hermanssons vapen, eftersom Litteraturhuset får kommunalt stöd för sin verksamhet.

Ägnar sig man sig åt aktiviteter som bryter mot eller riskerar bryta mot vår värdegrund, så måste stödet såklart omvärderas”, säger Hermansson till GP. Det kan bli följden att det dras in, menar hon vidare.

Även om det sannolikt ligger bortom Hermanssons befogenheter att dra in stödet till en betydande kulturverksamhet i staden, är det oroande att hon de facto hotar Litteraturhuset med indraget stöd för att de arrangerar evenemang som möjligen är kontroversiellt, men på inget sätt kan antas vara brottsligt. Bara själva hotet bör ses som otillbörlig maktutövning nog, och kan i sig få fler arrangörer att inte våga stå för sin egen frihet.

Hur ska de kunna gardera sig mot kommunens vrede när till och med samtal som inte ägt rum ännu kan beskyllas för att vara extremistiska?

Pressad i Kulturnytt i Sveriges Radio kan Hermansson inte ge några bra svar på vad den påstådda extremismen från panelen egentligen består i, och någon närmare koll på hur själva värdegrunden är formulerad har hon tydligen inte heller.

Utspelet verkar ogenomtänkt från början, och  Kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren står inte bakom Hermanssons linje:

– Våra riktlinjer värnar yttrandefriheten. Vi kan bara dra in stöd om det pågår olaglig verksamhet, uppger hon för SVT.

Hermanssons partikamrater i Göteborg bör nu fråga sig om det är rimligt att ordföranden i kommunstyrelsen i stället har sin egen policy, och för ett personligt korståg mot enskilda konstverk och arrangemang. Vi andra bör fråga oss var striden om fri kultur tog vägen.

För bara någon månad sedan pågick en debatt om huruvida kulturen styrs av klåfingriga politiker som genom offentliga anslag smög in sina ideologiska direktiv. Från de som ansåg detta är det nu knäpptyst. När biblioteken i Botkyrka hänvisade till värdegrunden angående inköpsfrågor blev det också ramaskri. Nu är det tyst från samma håll. Debatten om högerextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan förra året, som fick sådana absurda proportioner att de som personligen valt att bojkotta mässan utpekades som fiender av yttrandefrihet, gällde ändå en privat aktör med frihet att fatta egna beslut.

I dag försöker ordföranden för kommunstyrelsen i Göteborg använda sin politiska makt för att hindra ett fritt kulturevenemang.

Även de största posörerna för yttrandefrihet verkar ha svårt att stå rakt när de inte längre ställs inför frågan om högerextremism, utan konstnärer som refererar till milt obekväma ämnen såsom gamla punklåtar eller religiösa symboler.

Som sagt, det pågår inte någon kamp för yttrandefriheten, bara en kamp om diskursen. Eller om värdegrunden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se