Stäng
januari 31, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Hennes förlossning blev försenad – barnet dog

Sedan vi lanserade Politism för tre år sedan har ett av de mest återkommande ämnena varit krisen i förlossningsvården. Hur välfärden brister när det kommer till mödravård ÄR ett av våra mest akuta problem just nu – vi pratar liv och död i de allra värsta fallen. SVT skriver i dag:

”En höggravid kvinna kom in till en förlossningsklinik i Norrbotten med värkar. Men då andra komplicerade förlossningar pågick samtidigt blev hennes hjälp försenad – och barnet dog.”

I går skrev vi också om att sjukvården nu är den viktigaste frågan för väljarna – och att det märks på flera håll, bland annat på den inledda ockupationen av BB i Sollefteå:

”Här pågår, lite under radarn, en folklig rörelse som kräver sin rätt. Som inte accepterar en försämrad välfärd. Som inte tycker att politiker – oavsett partitillhörighet – ska komma undan med att frånta människor möjligheten till vård som både är nära och i världsklass.”

Ett annat exempel är Födelsevrålet, en ideell organisation för alla som fått nog av ”felpriporiteringarna inom förlossningsvården”.

Ännu ett exempel är den populära Fredagspodden med Hannah och Amanda, som dragit igång initiativet #jagvillfödabarnsäkert:

#jagvillfödabarnsäkert

Ett foto publicerat av Amanda Schulman (@mandyschulman)

Att en så pass akut fråga, som nu alltså är väljarnas allra viktigaste, inte är högre prioriterad politiskt är ofattbart. Det protesteras, demonstreras, skrivs och rasas dagligen.

Det är hög tid att någon lyssnar nu.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se