Stäng
juli 7, 2015
Nils Westling, medarbetare
Tuffare tider väntar i Danderyd när regeringen sänker ROT-avdraget. Foto: Bertil Ericson / TT

Hellre hyreslägenheter än lyxrenoveringar

Regeringen skickar idag ett ganska smart förslag på remiss. ROT-avdraget, som kostar staten miljarder varje år, ska sänkas och pengarna som staten sparar ska läggas på att bygga nya bostäder istället. På platser där det råder bostadsbrist.

Det är smart därför att det inte egentligen förändrar så mycket ur statens synvinkel: det kostar lika mycket och borde ge ungefär samma effekter på arbetsmarknaden.

Högern kommer alltså varken kunna hävda att regeringen är slösaktig eller att den dödar jobben.

Det enda högern möjligtvis kan klaga på är att pengarna omfördelas nedåt i inkomstskikten, istället för uppåt.

För istället för att ge dessa miljarder till villaägare, i form av billigare nya kök (eller mur och vallgrav, eller vad villaägare än brukar vilja ha), så är det ungdomar och andra missgynnade på bostadsmarknaden som för en gångs skull får se en positiv förändring.

Bostäderna som ska få stöd enligt det nya förslaget ska vara mindre lägenheter i orter med bostadsbrist. Och de ska vara billiga. Nybyggnationer av sådana lägenheter har vi inte sett röken av i Sverige på mycket mycket länge.

Det enda dåliga med regeringens förslag är att de inte går hela vägen. Varför sänker de bara lite av ROT-avdraget? Ta bort det helt och bygg ännu fler hyreslägenheter för vanligt folk!

Villaägare kommer fortfarande kunna bygga både nytt kök och vallgrav om de vill. Men de får betala marknadspris.

Sök på Politism.se