Stäng
april 20, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Jan Björklund har en del att fundera på. Foto: Christine Olsson/TT

Hedervärt SD-motstånd från Björklund – men hur långt räcker det?

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger till Aftonbladet att ”det behövs ett borgerligt parti som både kan tala klarspråk om integration och migration och samtidigt sätter stopp för att Sverigedemokraterna ska få inflytande”.

Det är i en intervju inför partiets riksmöte på lördagen som detta slås fast. Och det låter bra. Björklund har också tidigare varit extremt tydlig med sin inställning till Sverigedemokraterna. Han har till och med offentligt lovat sina barn att ”aldrig medverka till att SD får makt”. Han har också sagt att han inte kan tänka sig att regera med passivt stöd från Sverigedemokraterna.

Det här är förstås hedervärt – och det finns goda skäl att tro att han menar allvar.

Men flera frågor återstår för Liberalerna och Jan Björklund. Som det ser ut nu är en alliansregerings möjligheter att regera utan passivt stöd från SD mycket små. Att SD skulle ge en sådan regering passivt stöd är också ytterst osannolikt. Kvar finns då Björklunds fantasi om att alliansen ska jobba tillsammans med Socialdemokraterna i ett slags ”(nästan) alla ska med”-samarbete. Detta är just en fantasi. Till och med en ny decemberöverenskommelse är mer sannolik.

På så sätt är Jan Björklunds tydlighet allt annat än tydlig. Inom högern fattar man detta, och allt fler talar nu om att Moderaterna kommer att försöka bilda en enpartiregering – och sedan söka stöd hos olika partier vid olika tillfällen. M lär i så fall räkna hem SD-stöd när det gäller migrationspolitiken och en del annat – och hitta enighet med L och C när det kommer till att försämra anställningstryggheten och pressa ned lönerna. Till och med inom L och C finns faktiskt röster som tycker att det här är en tänkbar väg framåt.

En sådan lösning gör att Jan Björklund kommer undan ansvarsutkrävande – formellt finns då inget som helst samröre med SD.

Men vad Liberalerna måste fundera över är att de i en sådan konstellation bidrar till att ge väldigt mycket makt till Sverigedemokraterna i deras absolut viktigaste frågor, om invandringen.

Kan Jan Björklund leva med det?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se