Stäng
juni 24, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Hatet mot de som tigger hörs och syns nu överallt

Hatet mot människor som behöver tigga för att klara sig är numera vardag i Sverige.

Det hörs och syns på arbetsplatserna, i kollektivtrafiken, på fiken, på gatorna. Varhelst man vänder sig hör man folk sprida sin avsky mot fattiga människor.

Det senaste året har vi också tagit del av fler och fler rapporter om hot, våld och attacker mot EU-migranter och andra personer som tigger i Sverige.

Det är inte konstigt att romer i Sverige känner sig jagade. Det är för att de är just det.

När en Ica-butik i Malmö häromdagen slängde ett antal EU-migranters tillhörigheter anslöt de sig – medvetet eller inte – till den jakten.

En av de drabbade är Alina Mariana som blev av med sitt pass, sina mediciner, hennes födelseattest, pengar hon jobbat ihop samt gåvor till hennes son. När hon kom för att leta efter sina saker fick hon ingen hjälp utan hindrades i stället av polis. Ica-butikens vd säger att de skyltat med att skåpen töms dagligen. Men inte sjutton hade de slängt pass, pengar, medicin och födelseattester om de inte visste att det gällde utblottade människor. Det kan vi vara bombsäkra på. Dessutom är det inte säkert att utrensningen är laglig.

Många har reagerat på butikens agerande och protesterat genom att höra av sig till butiken via facebook eller i andra forum. Men den som läser reaktionerna ser framför allt just det hat som nämndes i textinledningen.

”Alldeles för många kulturmarxister i det här landet. Fler handlare borde visa pondus som denne handlare gjort.”

”Bra med en butik som har lite stake i dessa sinnesslöa tider.”

”Skönt att någon äntligen vågar sätta ner foten åt tiggarpatrasket.”

”Bra gjort och rensa skåpen . Dom kan inte vara ett skafferi för zigenare.”

”Rensa förvaringsskåpen. Dom är till för kunderna, inte för kackerlackor…”

”Helt rätt gjort mot tiggarna!”

”Bra att ni tar tag i problemen och sanerar efter lössen!”

Detta är alltså bara några få exempel på glädjen som uttrycks över att dessa fattiga människor blivit av med sina privata tillhörigheter, pass och nödvändiga mediciner. Inte rekord i empati direkt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se