Stäng
augusti 1, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Demonstration mot hyreshöjningar i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Har du någonstans att bo?

Innan dagens generation 20-30-åringar var födda var den självklara frågan ”vad ska du göra där?” när någon glatt berättade att hen skulle flytta till en ny stad. Som vuxna får vi i stället frågan om vi har någonstans att bo.

När de definitiva antagningsbeskeden till universitet och högskolor kommer i slutet av denna vecka kommer glädjen för många att blandas med bostadsångesten. Och andra som ser fram emot nya jobb kommer på samma sätt bita på naglarna. Det är inte enkelt att hitta bostad i Sverige.

På måndagen rapporterade Expressen att regeringens särskilda utredare menar att hyreshöjningar inte leder till fler byggda hyresrätter. Utredningssekreteraren Susanne Nilshammer kommenterade med att ”det ser vi bland annat genom att nyproducerade lägenheter på vissa håll är svåruthyrda.”

Hyrorna har slagit i pristaket även i Stockholm. Det beror delvis på den rådande högkonjunkturen men också på att priserna på bostadsrätter stigit i många år nu. För att få ut samma vinstmarginaler på hyresrätter sätts hyrorna högre och högre av fastighetsägarna.

Samtidigt är det ekonomiskt mer gynnsamt för ett välbetalt hushåll att låna pengar till ett bostadsköp än att hyra. Har man valet betalar man antagligen hellre sina egna än någon annans räntor och amorteringar. Om inget görs åt hyresmarknaden riskerar alltså nya hyresrätter att stå tomma i framtiden. Brist och överutbud samtidigt är tydliga tecken på en marknad som inte fungerar.

Det byggs igen men bara bostäder som ett fåtal har råd med och av en typ som skulle kunna få den där beryktade bostadsbubblan att spricka till slut. Hyresreglering eller inte blir det inga prisvärda hyresrätter utan att staten pytsar in betydligt mer än någon ynka miljard per år.

Bostadsförsörjningen är ett ansvar som staten brukar få stå för men i decennier hållit sig på armlängds avstånd ifrån. Konsekvensen blir ett underutbud av prisvärda hyresrätter och ett överutbud av dyr nyproduktion.

Problemet är att bostadsmarknaden så länge varit överflödad av riskvilligt kapital som letar investeringar med stor avkastning. Antingen det resulterar i bostadsrätter eller hyresrätter. Detta kapital har inget intresse av bostadsbehovet i samhället. I kläm hamnar alla som det är svårt att göra vinst på.

Frågan handlar egentligen inte om de fastighetsägare som vill avreglera hyrorna kommer bygga mer. Frågan är om någon kommer vilja hyra när månadskostnaderna skjuter i höjden. Och alla de som inte kommer ha något val. Som får klämma in sig tio personer i en dåligt underhållen lägenhet trots heltidsjobb och akademiska studier.

Skatteöversynen av bostadsmarknaden borde gjorts igår. Ett statligt investeringskapital skulle avsatts så fort Sverige började få betalt av internationella investerare för att låna. Som det är nu går tid förlorad och allt fler tappar tron på att politik kan lösa bostadsbristen.

Det är hög tid att ta av skygglapparna och lappa ihop bostadsmarknaden.

Sök på Politism.se