Stäng
september 7, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Politism serverar dig den enda kompass du behöver. Foto: TOM HEVEZI/AP/TT

Här är den enda valkompassen du behöver

Du kanske fortfarande inte har bestämt dig för vad du ska rösta på. Därför har vi satt ihop en lista på vad högern och vänstern egentligen vill, läs allt eller hitta din hjärtefråga:

”Jag vill ha bra sjukvård, vad ska jag rösta på?”

Sveriges sjukvård är i världsklass. Men hur bra sjukvård du får beror på var du bor, hur utbildad du är och hur mycket pengar du har.

Bara de senaste fyra åren har S tillsammans med MP och V satsat 13 miljarder på vården vilket innebär fler sjuksköterskor, avgiftsfri cellprovtagning och mammografi i hela landet – och till 1 januari 2019 kortar de väntetiden på vårdcentralen från sju dagar till tre. Socialdemokraterna vill även satsa 3 miljarder för att korta vårdköerna, satsa en halv miljard extra varje år på cancervården och ”stoppa privatiseringen av akutsjukhus”.

Högern och sjukvården är tyvärr en mörkare historia. I Stockholms läns landsting har M fått styra tillsammans med C, KD, L (och med SD-stöd) i tolv år. Det har resulterat i ett av världens dyraste sjukhus, den mest privatiserade vården i landet och den dyraste vården – utan att vara den bästa. Det har förekommit jäv med Irene Svenonius (M) i toppen, men Ulf Kristersson tycker att hon gör ett bra jobb. Ett så bra jobb att han lyft henne till partistyrelsen för att kunna göra samma sak i resten av Sverige – om de får makten.

De vill även spara 5,7 miljarder genom att ”omprioritera” i förlossningsvård och psykiatri. Omprioritering betyder alltså mindre pengar på politikerspråk. SD vill sänka gränsen för fri abort och KD ligger inte långt efter när det gäller att inskränka aborträtten.

”Feminism och jämställdhet är min hjärtefråga”

Ulf Kristersson kallar sig tydligen för feminist nu när han är partiledare. Mysigt. Men alla vet att det handlar om vilken politik man för. Inför förra valet mätte man vilka partier som pratade jämställdhet och dessutom la fram motioner på temat. Med Vänsterpartiet i spetsen var de rödgröna överlägsna, medan Moderaterna hamnade i botten tillsammans med resten av högern. Den här mandatperioden har vänstern dessutom satsat 100 miljoner kronor årligen på tjej- och kvinnojourer. Regeringen vill dessutom förbjuda alla barnäktenskap.

I dagarna har det varit mycket drama inom Alliansen. När Ebba Busch Thor (KD) lyftes fram som kandidat till jämställdhetsministerposten gick Liberalerna i taket. ”Det är 2018 – inte 1918” sa en anonym källa, och bråket fortsatte i direktsänd TV. Men vad kan vi vänta oss om Kristersson blir statsminister? Kanske får vi en konservativ jämställdhetsminister som bland annat är öppen för att barnmorskor ska få vägra att utföra viss vård – allt som har med aborter att göra – på grund av sin tro.

”Jag vill ha en bostad!”

Här vill de rödgröna sätta in mer pengar från staten för att bygga fler hyresrätter. I Stockholm stad vill man införa en bostadsgaranti för ungdomar och regeringen tillsammans med V har de senaste åren gjort rekordsatsningar för att bygga hyresrätter och rusta upp det som finns.

Alliansen, även här med Moderaterna i spetsen, vill gärna vrida tillbaka klockan och dra tillbaka 10 miljarder som ska gå till byggsubventioner. Det är just de här subventionerna som gör att man kan bygga billigare hyresrätter. Samtidigt har de öppnat för marknadshyror, något som gör det mycket dyrare för många i hyresrätt.

”Jag vill ha en lön som går att leva på”

Här går kanske åsikterna som tydligast isär mellan höger och vänster. Vänstern vill avskaffa otrygga allmän visstidsanställning, något som i dag gör att arbetsgivaren kan ha kvar en anställd i två år utan att garantera en fast anställning. Det är också den typen av anställning som ger många ångest i form av SMS-jobb, då många tvingas vakna tidigt varje morgon utan att veta om det blir något pass eller inte. Det är också den anställningsform som vanligast slår mot kvinnor i arbetaryrken.

Högern vill däremot ha kvar allmän visstidsanställning. Inte nog med det, de vill även sänka lönerna. Samtidigt vill de skära ned på Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen. de vill också slopa extratjänster som gett många nyanlända jobb, och skära i arbetsmarknadsutbildningen. Blir du sjuk är det ännu jobbigare. Där vill de höja skatten för de som har sjukersättning, och sammanlagt dra in 1,6 miljarder kronor på ersättningssystemen.

Och då har vi inte ens nämnt att S, V och MP är de enda vi är säkra på INTE kommer ta stöd av SD.  Glöm inte att rösta.

Sök på Politism.se