Stäng
april 7, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Helena Dyrssen, överdirektör på Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson/Skatteverket/TT

Hansson och Dyrssen bör avgå

Kör ut dem från Skatteverket, skrev vi i går, inför Uppdrag Gransknings avslöjande om hur direktörerna på myndigheten tipsat sin kompis och gamle kollega om att journalister begärt ut uppgifter om hans skattesmitande.

Den som såg programmet inser att förtroendet för både Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen är förbrukat. De måste avgå, och Skatteverket måste arbeta igenom sina rutiner och sitt arbetssätt för att säkerställa att prominenta personer och kompisar inte längre får särskild gräddfil hos myndigheten.

Den uppfattningen har också Bo Rothstein,  professor i statsvetenskap, som anser att Dyrssen och Hansson gjort sig skyldiga till grundlagsbrott. Han intervjuas i Expressen:

”Det är alltså på två punkter man som jag ser det agerat i strid med grundlagen. Dels har man brutit mot principen om ‘likhet inför lagen’, dels har man brutit mot principen om ‘opartiskhet’. En person som inte stått i särskild vänskapsförbindelse med Skatteverkets chefer hade inte delgivits sådan information.”

Han menar att deras omdömeslöshet är så allvarlig – och skadar förtroendet för Skatteverket så mycket – att de båda måste entledigas.

Vi håller med. Gör du?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se