Stäng
januari 31, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Forget your troubles, come on get happy. You better chase all you cares away. Shout halleuja, come on get happy. Get ready for the judgement day. Foto: Tomas Oneborg/TT

Handlingsförlamad teknikoptimism ett hot mot klimatet

I en tid när personer som Annie Lööf (C) och Sara Skyttedal (KD) gör utspel om att vi kan och ska flyga mer än i dag kan det vara läge att påminna om att teknikutveckling inte löser klimatfrågan. Politikernas svar hänger inte ihop. Det enda det vittnar om är en naivitet och ett önsketänkande som inte hör hemma i Sverige. Man kan inte av ideologiska skäl, eller för att man är lojal med delar av näringslivet, göra sig blind inför det enorma hot vi står inför när det kommer till klimat- och miljöfrågor.

Skärmavbild 2018-01-31 kl. 14.00.56 Skärmavbild 2018-01-31 kl. 13.58.56

För samtidigt som vi ser en snabb och spännande teknikutveckling där en massa olika saker släpper ut mindre ser vi en utveckling där utsläppen som helhet fortfarande är ohanterligt höga. Vi kan inte luta oss emot en religiös tro på ”innovationer”.

Till exempel kom en statistiknyhet från SCB på onsdagen som visar att näringslivets utsläpp av växthusgaser ökar.
– Det är någonting som har hänt. Siffrorna har tidigare minskat med ett par procent nästan varje år, utom något hack i kurvan en smällkall vinter, men nu har det till och med börjat öka, det är allvarligt, sa SCB:s statistiker Maria Lidén i höstas när ännu en alarmerande siffra om ökande utsläpp diskuterades.

Sara Skyttedal vill nog mest säga vad som helst för att någon ska lägga märke till KD under ett valår där de sannolikt åker ur riksdagen. Det är som att se en skeppsbruten försöka använda ett ankare som livboj.

Men att Annie Lööf, den självutnämnda ”gröna rösten” i borgerligheten, fortsätter att låtsas – eller ännu värre tro? – att teknikoptimism hanterar klimatfrågan är uppriktigt oroande.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se