Stäng
december 6, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Förre lagkaptenen i handboll Tobias Karlsson. Foto: Patric Söderström/TT

Handbollsherrarna visar hur jämställdhetsarbete ska gå till

Redan för två år sedan sänkte herrlandslaget i handboll sina landslagsarvoden så att damernas och herrarnas löner var lika för samma arbete. ”Det var självklart” säger Tobias Karlsson, landslagets förra kapten till Sportbladet:

– Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger utan för att det var självklart eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar, säger Karlsson.
Numera får damerna och herrarna 700 kronor om dagen när man är med landslaget.

– Jag tror till och med att detta var på herrarnas eget initiativ, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Samtidigt går det oerhört långsamt med jämställdheten inom fotbollen. Vi har skrivit om hur avtalsförhandlingarna förbundet och damerna emellan nästan ledde till en bojkott av Fotbollsgalan, och hur herrspelare förbjudits kommentera den oerhörda löneskillnaden mellan dam- och herrlandslaget i fotboll under presskonferenser.

Nu fick damerna ändå till ett nytt avtal efter tuffa förhandlingar, men gissningsvis är damernas och herrarnas löner ljusår ifrån varandra rent ekonomiskt.

Att handbollsspelarna själva, på herrsidan, tog initiativet och sänkte sina egna löner i rättvisans namn och dessutom anser det vara ”självklart” visar hur enkelt jämställdsarbete faktiskt kan vara. Föredömen. Något för Granen och gänget att kika på kanske?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se