Stäng
februari 17, 2016
Erik Löfgren, medarbetare
Zlatan Ibrahimovic, här i färd med att tända upp "Zlatan Court" i sitt Rosengård, lyser som en ensam ledstjärna över Rosengård. Foto: Ola Torkelsson/SCANPIX

”Han ska beckna eller bli som Zlatan”

Historien om Zlatan Ibrahimovics resa från Rosengård till världsfotbollens topp har berättats om och om igen. Nu också av dokumentärfilmarna Fredrik och Magnus Gertten, vars film ”Den Unge Zlatan” har premiär på bio i dag.

Det är förstås en sagolik resa han har gjort. Ledstjärnan Zlatan Ibrahimovic – superstjärna i Paris Saint-Germain och kapten för vårt svenska fotbollslandslag – lyser som en inspirationskälla för ungdomar i hela Sverige, och inte minst för de som växer upp i problemtyngda områden.

Han visar att det går. Det går att bli en av de allra bästa på jordklotet; det går att göra något extraordinärt av sitt liv – även om man växer upp med en alkoholiserad pappa som knappt har mat i kylen, i en stadsdel som ständigt utmålas som problematisk.

Zlatan visar att det finns en väg till framgång för den ungdom i förorten som jobbar stenhårt, satsar exakt allt – och som har en alldeles säregen, en-på-miljonen-unik talang för någonting.

Problemet är att det vid det här laget borde finnas betydligt fler vägar.

Det är snart 15 år sedan den holländska storklubben Ajax betalade över 80 miljoner kronor för att ta den 19-årige grabben från Rosengård till Amsterdam. Sedan dess har han öst in mål för några av världens största klubbar, på några av världens största scener.

På ett sätt har alla Zlatans år på världstoppen gjort att Rosengård är ”satt på kartan” – men på ett annat sätt är Rosengård och många liknande områden i Sverige kvar i exakt samma situation som då.

Vi älskar av förklarliga skäl historien om Zlatan och hans osannolika klassresa med alla de hinder han överbryggt (filmen fokuserar bland annat på den ensamme 20-åringen som har problem att passa in i proffslivet i Amsterdam), men det finns en fara i att känna sig nöjd med att kunna peka på världsstjärnan med Ibrahimovic på ryggen.

Att vi tror att vi är framme, att vi har löst några problem.

Alla vet att det fortfarande finns många socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Media pekar ofta ut dessa områdens problem så pass övertydligt att Expressen-reportern Niklas Svensson känner sig nödgad att ta på sig skyddsväst när han åker ut till Husby, men faktum kvarstår: vi har områden där hög arbetslöshet och sviktande skolresultat leder till en känsla av hopplöshet och utanförskap.

I en debattartikel från 2014 frågar sig Rädda Barnen vad som ”händer med en trettonåring som ser hur skolor läggs ned och som ser hur samhällsservicen flyttar till andra områden”, samtidigt som de känner att deras ”område stigmatiseras” av medierna och att ”deras vänner utpekas som en börda”?

Ja, det går nu att sikta mot PSG-stjärnans höjder – men det är bra jävla långt upp dit.

Många år har gått sedan Zlatan började lysa upp Sverige – men väldigt lite har hänt i de socioekonomiskt utsatta områden som liknar det han lämnade. Alla kan inte lyftas upp av en 80-miljoner-kronors-lyftkran och komma tillbaka som firade världsstjärnor för att, som i filmens slutscen, bygga en futsal-plan i sin gamla stadsdel.

Hade vi byggt samhället mer solidariskt och jobbat för att försöka utjämna sociala skillnader under de 15 år som gått sedan Zlatans genombrott hade vi kunnat titta på filmen som ett historiskt dokument av hur det såg ut då; med dessa ”problemområden” som en historisk parallell som vi tillsammans arbetat bort.

När filmen i går förhandsvisades i Tensta konsthall spelade Cherrie sin låt ”Tabanja”. Hon gjorde det i ett Tensta som bara nu i februari både har blivit av med sitt gymnasium och fått se en ambulans attackeras med stenar, där förutsättningarna för ungdomarna de facto är annorlunda än för de som växer upp i Stockholms socioekonomiskt starkare stadsdelar.

Hon sjunger om förorten, om förortsungen, och hon sjunger att ”han ska beckna eller bli som Zlatan”.

Samhällets mål måste vara att säkerställa att det finns många fler vägar än så.

Sök på Politism.se