Stäng
mars 4, 2015
Jenny Bengtsson, medarbetare
Foto: Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX /TT

Han mobbades till döds på jobbet – men konsekvenserna uteblir

Lars, en socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen i Krokoms kommun, hade det inte vidare bra på jobbet. Han fick ny chef. Det blev inte bra alls. Lars upplevde att han blev hackad på och ständigt kritiserad. Han började må dåligt, riktigt dåligt. Blev mer och mer osäker på sig själv. Bröts ned.
Han försökte prata med sina överordnade men fick aldrig riktigt gehör. Han gick in i en djup depression.

Läkaren på företagshälsovården diagnosticerade Lars hälsoproblem som arbetsrelaterade. Hans chefer delgav honom ett avskedsvarsel.

Och så tre veckor senare, en sommardag 2010, hittade hans fru honom död. Lars hade tagit livet av sig. Han orkade inte mer.

Lars Persson fru polisanmälde fem chefer i Krokoms kommun för arbetsmiljöbrott i och med att arbetsgivaren alltid har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och därigenom också de anställdas välmående på arbetet. Åklagaren väckte åtal i tingsrätt genom vållande till annans död för två av cheferna.

Som dömdes.

Tills nu. För i går rev hovrätten i Sundsvall upp tingsrättens dom, friade cheferna helt och ogillade åtalet. Visserligen ansågs cheferna inte ha gjort tillräckligt, men det i sig ansågs inte vara klandervärt nog för att utdöma straff.

Den upprivna domen säger oss en sak. Vilda western på Sveriges arbetsplatser är helt okej. Mobbning och trakasserier på arbetsplatserna har normaliserats så mycket att de ingår i den ordinarie arbetsmiljön.

Men den säger ingenting om vad vi ska göra för att varken Lars Persson eller någon annan som fått offra sina liv efter att ha brutits ned på sitt arbete ska ha dött förgäves. För vi kommer inte ifrån detta – tiotusentals sjukskrivningar orsakas av mobbning och trakasserier på arbetsplatsen varje år. Och de siffrorna är från 1999. Förstå hur många det kan tänkas handla om nu, över 15 år senare, och efter en dom som skickar signalen att det dessutom är rätt okej.

Lars Perssons självmord klassades som arbetsskada hos Försäkringskassan.

En skada som ingen alltså bär ansvar för längre.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se