Stäng
augusti 3, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Erlend Aas / NTB / TT

Han är anmäld för tolv attacker mot tiggare på två månader

Våldet mot romer som tigger i Sverige har blivit allt vanligare de senaste åren och på Politism har vi skrivit om en rad brutala incidenter som visar hur oerhört utsatt denna grupp just nu är. Bland annat om en romsk man dödades i en mordbrand där någon satte eld på en boplats där ett antal EU-migranter för tillfället bodde.

Metro har skrivit om att vi ser fler och fler attacker mot tiggare i Skåne. Samtidigt finns, enligt polisen, ett enormt mörkertal, då många är rädda för att anmäla brotten (inte minst efter att polisens stora romregister avslöjats). Rättsväsendet skyddar dem inte.

De måste få skydd nu – inte ett förlåt om tio år, skrev vi i september förra året. Vid en i övrigt ganska plakatpolitisk presskonferens i juni meddelade också regeringen, äntligen, att polisen ska ”föreslå åtgärder för att stoppa våld mot utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige” senast den 30 november i år.

Det är ett oerhört viktigt uppdrag och Expressens artikel på söndagen visar med all önskvärd tydlighet hur dåligt skyddet är i dag. Här beskrivs hur en 25-årig man – vars våldsdåd Politism tidigare skrivit om här – har anmälts för attacker mot tiggare tolv gånger på två månader:
– Han vill döda romerna, säger Bienvenido Flores som är talesperson på Cemis center för EU-migranter i Sverige, till Expressen.

– Att åklagaren lägger ner ärenden och att mannen får gå fri trots att det hela tiden kommer nya anmälningar är ett tecken på att rättssystemet är ganska tafatt mot den här sortens trakasserier, säger Martin Marmgren, närpolis i Kista, till Expressen.

Trots alla anmälningar och trots polisens irritation har mannen alltså inte stoppats utan lär fortsätta med sin vidriga hatverksamhet. Så samtidigt som det är nödvändigt att regeringens uppdrag till polisen ger ett antal nya svar är det också en fråga om hur vi som medborgare förhåller oss till den som är i nöd och tigger.

Om vi på lösa grunder misstänkliggör romer och ger sken av att det är en kriminell och ondsint verksamhet de hänger sig åt, om vi sprider bilden av att det här är människor som mest av allt försöker luras, ger vi luft under vingarna åt de som hatar och hetsar.

Personer som mannen i Kista lär inte sluta utan att polisen skärper sig. Men han kan bli betydligt ensammare om att vädra sitt hat och förakt mot människor i behov av stöd och hjälp.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se