Stäng
november 25, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Andrew Matthews/AP/TT

HALVA PRISET: Politikens Black friday

I dag är det ”Black friday”. Vad det är för något? Äsch, bara en högtidsdag som helt saknar kopplingar till något annat än budskapet ”köp grejer för fan!”.

Det är, som namnet antyder, ingen svensk högtidsdag egentligen. Bara något vi anammat för att vi gillar att göra som i USA, och för att butikerna gillar konsumtion. Egentligen borde det väcka protester från alla politiska partier.

Kristdemokraterna kan peka på att de inte hör till svenska värderingar att masskonsumera om det inte sker med koppling till kristna högtider. Duger det inte att maxa krediten inför jul? Ska tomten och Jesus få konkurrens som årets bästa köpfest?

Sverigedemokraterna borde rasa mot det utländska hotet mot vår nation, amerikaniseringen som tränger sig in i det pursvenska medvetandet. Den Gamla Goda Skyltsöndagen finns ju redan! Och att det heter ”black”, känns inte det skumt? Omvänd rasism?

Miljöpartiet borde väcka frågan om varför det är nya varor som reas ut och inte cykelreparationer eller tjänster? Hur kan vi köpa så mycket när klimatet är på väg åt helvete? Vänsterpartiet borde förklara krig mot denna äckliga kapitalistiska propagandamanifestation. Socialdemokraterna då? Ja, det får försöka balansera mellan kraven på rimliga villkor och konstaterandet Black friday är bra och stärker svensk konkurrenskraft.

Centerpartiet å sin sida borde peka på att detta är högtidernas högtid. Annie Lööf tror ju stenhårt på ”konsumentmakt” och individens förmåga att ”göra informerade val” ute i affärerna. Då är Black friday rena rama valdagen. Här kan de konsumenter som har mycket pengar och därmed mycket konsumentmakt göra en verklig insats för demokratin. Hallelujah!

Liberalernas black friday blir en sorgesång över att vi inte handlar med euro. Varför gör vi inte det? Då slipper man ju växla när man åker utomlands!

Moderaterna, om de är gammelmoderater från klassiska Östermalm, bekymrar sig förstås inte om reor. De kan sucka över arbetarklass och stökiga ungdomar som köar utanför Mediamarkt och Kicks för att göra ett klipp. Handlar gör man när man behöver något, det styrs inte av priset.

Shoppa lugnt.

Sök på Politism.se