Stäng
augusti 7, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Foto: Jessica Gow/TT

Håller Kinberg Batra ut?

Moderaterna har gått från ”ja till allt” till ”nej till allt”. Så kan man läsa ut författaren och skribenten Thomas Engströms farväl till sitt parti.  Den springande punkten är Moderaternas förändrade syn på invandring och inte minst de förslag partiet gång på gång presenterar för att göra livet i Sverige svårare för migranter.

Engström är inte den första som lämnar. Tidigare i somras gick Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf ut med att hon inte längre tänker rösta på Moderaterna. Avhoppen säger mycket om partiets kris. De första som lämnar ett sjunkande partiskepp är ofta personer med stor förmåga att tänka fritt och integritet nog att inte svepas med i partistrategernas olika idéer. Oavsett vilka dessa är.

Trenden har funnits hos huvudmotståndaren Socialdemokraterna och nu är det Moderaternas tur. De båda statsbärande partierna i svensk politik lider av samma Titanic-syndrom. Men medan (S) har lyckats sakta ner takten på det sjunkande skeppets färd går (M) i full fart mot botten.

Efter flera veckor av vilda misstroendeförklaringar, Anders Borg-skandalen och Mikael Odenberg som ett gnagande dåligt samvete häller den här typen av avhopp ytterligare bensin på Anna Kinberg Batras brasa. Redan i juni gjorde vi på Politism analysen att hon knappast håller hösten ut. Frågan nu är om hon ens kan stanna till Riksdagens första partiledardebatt.

 

Sök på Politism.se