Stäng
juli 8, 2015
Nils Westling, medarbetare
Ta tåget istället! Foto: Claude Paris / AP / TT

Hallelujah – Facken kan ta strid mot Ryanair

Ryanair har länge varit ett av de billigaste flygbolagen och, följaktligen, ett av de mest förkastliga. Det är ingen nyhet att de behandlar både sina anställda och sina resenärer som skit (även om de tydligen lovat att bli snällare mot den sistnämnda gruppen).

Därför är det otroligt glädjande att det danska pilotfacket har vunnit en tvist mot Ryanair i den danska arbetsdomstolen, som ger de danska piloterna rätt till kollektivavtal och rätt att ta till stridsåtgärder om Ryanair vägrar.

Ryanair tycks, föga förvånade, inte bry sig särskilt mycket om detta. Det plan som de haft stationerat i Danmark har nu flyttats till Litauen.

Att flygbolag kan göra just så är ett av skälen till att just flygbranschen drar till sig riktigt usla företagare och arbetsgivare.

”Ställer ni krav så drar vi”, kan de säga till både anställda och politiker. Och sen kan de göra verklighet av sina hot.

Detta, i kombination med att prispressen är extremt hård på flygresor, gör att flygbolagen kan ta till vilka metoder som helst för att minska sina kostnader – exempelvis att ge gravida sparken utan vidare.

Nu har det danska facket begärt sympatiåtgärder från det svenska pilotfacket, och Svensk pilotförening överväger nu att ta strid tillsammans med sina danska kollegor.

Det är en kamp värd att hylla.

Något man som konsument kan göra är förstås att ta tåget istället.

Sök på Politism.se