Stäng
februari 20, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Dan Uzan dödades när han skyddade en Bat Mitzvah i Köpenhamn. Här bärs hans kista fram, den 18 februari. Foto: Jacob Ehrbahn/AP/TT

Hajrad Arshads initiativ väcker hopp

I veckans nummer av Fokus redogör Lotta Dinkelspiel och Ida Ölmedal för antisemitismens framfart i Europa. Reportaget lämnar mig med den känsla av hopplöshet jag brukar känna när man läser om europeiska övergrepp i Afrika på så sätt att hatet och våldet tycks vara det enda mänskligt konstanta. Det är svårt att lämna texten med en annan känsla än den att vi är oförmögna att förbättra oss.

Det är förstås inte sant, mycket blir bevisligen bättre, men antisemitism och annan rasism är en så permanent närvarande del av det som är vi. Det vi med säkerhet vet om den är att den alltid återkommer med förnyad kraft.

Behovet av positiva händelser och initiativ, av antirasism och försoning, växer därför inte bara för att det är rätt politiskt och för att det är maktutjämnande, utan också för att det krävs något konstruktivt att sätta hoppet till.

Därför blir man så oerhört glad över nyheter som den om norske 17-åringen Hajrad Arshad, som tagit initiativ till att ett stort antal unga muslimer i morgon ska bilda en mänsklig skyddsring runt synagogan i Oslo.

Sök på Politism.se