Stäng
mars 2, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
William Hahne (SD). Foto: Nora Lorek / TT

Hahnes seger en högerextrem framgång inom Sverigedemokraterna

I går skrev Expos Daniel Poohl om att Sverigedemokraterna mer och mer börjar likna ett samlingsparti för den svenska extremhögern.

Olika falanger, inriktningar och ideologiska dogmer trängs under samma partitak. Både fokuset på ”kultur”, som gjort SD:s rasism mer rumsren och hjälpt dem till riksdagen, och fokuset på blod och jord – etnonationalismen – som partiet delar med en rad högerextrema partier i Europa, får plats.

Den som följde Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikts årsmöte i går fick förutom ett farsartat kaos se uteslutningshotade och hårdföre nationalisten William Hahne vinna en tung seger mot partiledningens förtrogna, Maria Danielsson. Hahne är därmed (om han inte utesluts eller om röstningen ogiltigförklaras) ordförande för SD i Stockholm.

Hahne hör till kretsen kring SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, som försöker driva partiet i en långt mer radikal riktning (än den redan mycket obehagliga), som vill ha en tydligare uttalad konflikt mot resten av samhället och som tidigare beskrivits som ”jävla nassar” inte bara av sura kritiker utan också av en chef i SD:s riksdagskansli.

När Hahne vann ordförandestriden jublades det på twitter. Bland annat drivande medlemmar i nazistiska Svenskarnas Parti, en av ledarna för de mycket våldsamma nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen samt grundaren av högerextrema Nordisk Ungdom.

Det är inte utan att man mår lite illa.

Sök på Politism.se