Stäng
november 12, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
"HEHE!" Foto: Bertil Ericson / TT

Hägglunds usla vårdvalsförsvar

Kritiken mot vårdvalet i Riksrevisionens rapport, som presenterades i går, är förgörande.

Vårdvalet är en flopp och katastrof som innebär mer ojämlik vård. Det ger mer vård till friska, rika och välutbildade och mindre till de som är allvarligt sjuka, fattiga och lågutbildade. Detta skrev vi om i går.

I dag medverkade tidigare socialministern Göran Hägglund (KD) i Sveriges Radio för att förklara varför högern fört denna brutala högerpolitik som fått just de konsekvenser högerpolitik brukar få.

Hägglund slog fast att ”tillgängligheten har ökat. Det blir lättare att komma till vården”. Och nonchalerade att påståendet bara är sant om man enbart räknar de småkrassliga och välbeställda, inte om man kollar på de som är sjuka på riktigt eller de som är fattigare.

Hägglund slog också fast att vårdvalet inte ska slopas utan ”utvecklas” och ”premiera det vi vill premiera”. Problemet med vårdvalet är ju att det visat sig göra just motsatsen. Man låter inte vårdbehovet avgöra.

Det är ju hela problemet med vårdvalet, det kan inte Hägglunds ideologiska experiment ”premiera” till rätta. Han inser nu, i opposition, att det finns problem med att det är mer lönsamt att behandla en ung frisk patient med vaxpropp i örat än en multisjuk äldre kvinna. Borde han inte ha förstått det även i regeringsställning? undrade programledaren. Då skyllde Göran Hägglund på landstingen och fortsatte glida undan.

– Man får titta på vad som verkligen gäller här, sa Hägglund om problemen med det system som gör vården mer ojämlik och konstaterade sedan att det ”är andra samhällsfaktorer som spelar roll” snarare än vårdvalet, vad gäller vårdens jämlikhet.

Förväntningarna på den nya regeringen är omfattande och kraven bör ställas högt. Det finns risk att de inte löser problemet på ett tillräckligt bra sätt. Men för alla som då och då behöver vård i Sverige är morgonens intervju en stark påminnelse om hur härligt det är att vi röstade bort Göran Hägglunds gäng.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se