Stäng
mars 4, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
I Stockholm, där den här bussen kör, kostar det fortfarande alldeles för mycket att åka kollektivt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Gratis kollektivtrafik – mot segregationen

”Vill du vara mindre segregerad? Planka!”

Så skrev Mohammed Ryback här på Politism för snart ett år sedan. I texten visar han tydligt hur den dyra kollektivtrafiken gör att människor stängs ute och förblir segregerade:

”Så vad ska jag säga till ungdomar som bor i miljonprogrammen, som vill ut och se sig omkring, som vill åka in och se sin favoritgrupp uppträda, eller åka till en gratis workshop i någon förort där hen lär sig mer om sina intressen? Jag uppmanar er i så fall att planka.”

Detta handlade om Stockholm. Här har man fortfarande inte tagit till sig det som Mohammed Ryback skrev. Tvärtom.

Men i Härnösand har man faktiskt exakt den insikten som Ryback efterlyser. Där inför man nu gratis kollektivtrafik med hänsyn till integrationen. Alla bussar som trafikerar kommunen kommer att ha nolltaxa. Satsningen görs för att förenkla för nyanlända att komma in i samhället – men är generell och kommer alla till del, vilket förstärker den integrerande effekten. Vänsterpartiets Ingrid Nilsson förklarar.

”Det är en social investering som kommer alla Härnösandsbor till gagn. Ur ett integrationsperspektiv är det avgörande att man kan röra sig enkelt inom kommunen, även om man inte har bil.”

Så: Om du befinner dig i Härnösand och vill vara mindre segregerad? Planka inte. Åk buss gratis.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se