Stäng
maj 16, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Alkohol och tobak är ett större hot än narkotika, menar forskare bakom en ny rapport. Foto: Helena Landstedt / TT

Gör upp med den dödliga narkotikapolitiken

Är det en extrem och nästan religiös syn på moral som styr vår narkotikapolitik? Frågan blir aktuell nu när det knappast verkar vara varken erfarenhet eller vetenskap som avgör hur vi ska arbeta förebyggande mot beroendesjukdomar och hur vi agerar när sjukdomen väl är ett faktum.

”Alkohol och tobak utgör ett större hot mot den globala folkhälsan än alla olagliga droger sammantagna”.

Det är slutsatserna i den nya rapporten ”Global statistics on alcohol, tobacco and illicit drug use: 2017 status report” Ändå behandlar vi alkohol och tobak med en helt annan inställning än andra typer av droger.

Sanningen är att den svenska narkotikapolitiken är en av de dödligaste i världen, i alla fall i relation till andra jämförbara länder. I EU har vi den näst högsta dödligheten för narkotika. Det är många liv som går förlorade på grund av symbolpolitik. Den här regeringen satte under den tidigare folkhälsoministern Gabriel Wikström(S) upp målet att färre ska dö av narkotika. Och det finns ett sätt som visat sig fungera, och som rekommenderas från både FN och UNAIDS: avkriminalisera det egna bruket. Här håller även Markus Heiling med, psykiatriprofessor och beroendeforskare vid Linköpings universitet.

I en intervju med Svenska Dagbladet menar han att det bästa vore att ”sluta jaga narkomaner och lagföra dem för innehav och eget bruk. Det är kontraproduktivt och gör att de håller sig borta från behandling.” Han menar att det finns ett ”förtryckande sätt som stöter bort patienter” som vi måste komma ifrån. Och att den svenska narkotikapolitiken gör att människor dör i onödan.

Även statistik från Brå visar detsamma. Polisen jagar heller unga för ringa naroktikabrott, medan grövre narkotikabrottslighet får mindre uppmärksamhet. Brå slog också nyligen fast att ungdomar från rikare stadsdelar i Stockholm mer sällan misstänks för narkotikabrott än ungdomar från områden med lägre medelinkomst. Trots att de förstnämnda konsumerar mer narkotika.

Att kriminalisera den utsattheten är detsamma som att sopa den under mattan. Och det är kanske inte så populärt att i tider med ”tuffare tag” som huvudinriktning bland politiker prata om att avkriminalisera det egna bruket. Men i verkligheten, bortom den politiska retoriken, har tuffa tag ingen effekt varken mot missbruk och beroendeproblem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se