Stäng
mars 23, 2016
Thomas Engström, satirskribent
Respektera offren, högtidlighåll deras minne. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Gör inte kampen för alla människor till en kamp för européer

Vi såg i går hur ännu ett jihadistiskt terrordåd drabbade en europeisk storstad.

Självmordsbombare sprängde sig själva i ankomsthallen till Bryssels flygplats och bomber detonerade i tunnelbanan. ISIL/Daesh har tagit på sig dådet och tyvärr är det nog inte det sista vi får se från dem i Europa. Fördömanden har varit enhälliga från höger till vänster, de här attackerna får inte hända, respektera offren, högtidlighåll deras minne.

Men bara dagen efter skriver Jenny Sonesson, tidigare politiskt sakkunning i alliansregeringen och ledarskribent på Dagens Industri”Välj på allvar vilka flyktingar vi hjälper” för att sen argumentera för att Sverige, med hänvisning till dåden i Bryssel, bör ta efter Kanadas migrationspolitik, där ensamma män inte är välkomna in i landet på grund av säkerhetsskäl.

Ingenting står i vägen för viljan att begränsa asylrätten. Hyckleriet känner inga gränser, inte heller viljan att ge staten rätt att döma ut individer på förhand. Och det spelar jihadisterna rakt i händerna.

För samtidigt som Daesh utför terrordåd i Bryssel och Paris så utför de även terrordåd i Ankara, Beirut, Suruç och Kobanî. Offren är civila, shiamuslimer, kurder, fredsvänner, socialister och feminister. Kampen mot jihadismen är inte en kamp för de europeiska värderingarna mot islamistiska värderingar, det är en internationell antifascistisk kamp för alla människors rätt att leva i samhällen fria från fascism och religiöst förtryck.

Det är just det jihadistiska hotet som många flyr från, att stänga gränser och betrakta dem som potentiella islamister på förhand är att spotta dem i ansiktet. En västvärld som säger nej stärker endast Daesh polarisering och världsbild av ett muslimskt ”vi” och ett västerländskt ”dem”, på samma sätt som europeiska fascister vill dela upp oss.

Kampen mot Daesh kräver varken symbolpolitik eller NATO-ledda koalitioner som bombar sönder Syrien. Den kräver ett starkt stöd till de sekulära, demokratiska och icke-sekteristiska krafterna som kämpar mot jihadismen på marken.

Den kräver att västvärlden drar in sitt stöd till wahhabistiska diktaturer som Saudiarabien och ett indraget stöd till jihadistiska ”rebellgrupper” i Syrien. Den kräver att vi vägrar delas upp i ett ”vi” och ett ”dem” när flyktingar söker skydd i Europa.

Endast då kan vi slå tillbaka de jihadistiska krafterna och bygga långsiktiga demokratiska lösningar.

Sök på Politism.se