Stäng
december 5, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Gör inte Donald Trump till en seriefigur

Medier är livsfarliga. I alla fall när det gäller daglig rapportering av despoter, diktatorer och ledare som drar åt det totalitära.

Ett av de tydligaste exempel som finns är rapporteringen kring Nordkorea och Kim Jong-Un. En brutal diktator i ett land där folket lever under fruktansvärda förhållanden porträtteras i medierna främst som en seriefigur vars tokiga vansinnigheter vi kan flabba åt.

Även Vladimir Putin porträtteras ofta på samma sätt, som en halvkul knasboll med en farsartad självbild, även om rapporteringen blivit mer seriös i takt med att Putins hot mot omvärlden upplevs som mer och mer allvarligt.

Nu är vi på väg att få ungefär samma bild av Donald Trump. Ända sedan han berättade att han ställde upp i presidentvalet har rapporteringen haft en fnissig inställning till honom. Civiliserade duktiga medier som gapskrattar åt dårens orimlighet. Och som omedelbart efter att han vann visade att de inte tagit honom på orden: ett bedrägligt lugn infann sig hos många kommentatorer efter Trumps segertal.

Den inställningen präglar också journalistiken om hans första utnämningar och politiska utspel. Hans stab beskrivs nästan som ett slags lättsam skräckfilm, en politikens motsvarighet till Twilight Zones ”monster of the week”.

Visst finns behovet av humor, skämt och satir, hur skulle man annars orkat med 2016? Men just nyhetsjournalistiken måste ha en annan roll och vara mer än bara fascinerad av den blivande presidentens spektakularitet.

När han nu – innan han ens hunnit tillträda – vårdlöst vänder upp och ned på relationen till världens kanske just nu starkaste supermakt Kina kanske vi kan få en vändpunkt och inse vad som står på spel.

Vi har skrivit om det förr: Hans hot ska tas på allvar. Det finns goda skäl att vara rädd. Hoten om att om att stänga gränsen för alla muslimer. Utspelen om att straffa kvinnor som gör abort. Löftet om att deportera miljontals papperslösa. Även om han ändrat sig i vissa frågor efter valet ska allt han uttryckt ses som allvarligt menade hot. Och utspelet om att Mexiko ska betala för muren han ska bygga ska därför fortfarande ses som något han kan komma att tvinga igenom med de medel som krävs, vilka de än är. För att nämna något.

Världen har knappast gått under ännu, och förhoppningsvis blir Trumps tid som president en obetydlig men skamlig parentes. Men nyhetsjournalistiken kan inte falla in i den förhoppningen och rapportera om denna en av vår tids farligaste män som om de beskrev den fiktiva karaktären Voldemort.

Medierna måste avstå de klickvänliga skrattfesterna och börja ta Donald Trump på absolut största allvar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se