Stäng
maj 23, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
100 dagar gratis kollektivtrafik för unga! Foto: Bertil Ericson / SCANPIX /

Glädjebeskedet: Gratis kollektivtrafik i sommar

Minns ni när högern gick i taket på grund av en tweet från SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt? Hon vågade hävda att sjukvården i Sverige var gratis. Men man får inte säga att något är gratis i det här landet, vrålade de. Nu har högern anledning att bli ännu argare, för regeringen har precis sett till att ungdomars bussbiljetter blir gratis.

Satsningen har regeringen gjort tillsammans med Vänsterpartiet och innebär att ungdomar åker gratis i kollektivtrafiken. Varje län kan välja att ansöka om pengarna varje år, och erbjudandet gäller alla som går ut årskurs 6-9 i grundskolan och årskurs 1 och 2 i gymnasieskolan. Ungdomar som berörs får även åka gratis med färdstjänsttaxi och rullstolstaxi, skriver Aftonbladet.

I Stockholm handlar det om 160 000 ungdomar som får resa fritt. Östergötland, Västra Götalandsregionen och Skåne hakar även de på regeringens erbjudande. Även om högerstyrda landsting knorrar, så tackar de knappast nej när det erbjuds. Praktiskt, när någon annan kan bekosta det.

Det här beslutet gör det inte bara lättare för ungdomar att röra sig fritt i sin region. För många är det direkt avgörande för att ha råd att åka kollektivt. I många landsting har kostnaderna för månadskorten ökat mycket de senaste åren. För kvinnor och barn som använder kollektivtrafiken mest, har det bränt hål i plånboken.

Därför är det skönt att regeringen och Vänsterpartiet väljer att gå i motsatt riktning. Det börjar med 100 gratisdagar för ungdomar, men förhoppningsvis kan vi röra oss mot en helt avgiftsfri kollektivtrafik i hela landet. Det har redan införts i Ockelbo, och i Avesta infördes det 2012. En utvärdering visade att det kollektiva resandet ökade med 300 procent. Tittar vi mot våra grannländer så är gratis kollektivtrafik en fråga som är uppe i Estland, som pratar om att införa det i hela landet redan i sommar. En tillgänglig kollektivtrafik gynnar nämligen inte bara enskilda individer, utan kan också motverka både segregation och miljöförstöring. Bra grej, med andra ord.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se