Stäng
mars 11, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade på tisdagen att avtalet med Saudiarabien sägs upp. Foto: Robert Nyholm / TT

Glädjebesked om Saudiavtalet – nu måste vi ta nästa steg

I går kom ett besked många av oss längtat efter. Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien sägs upp av den rödgröna regeringen. Det är ett stort och viktigt beslut, ett avgörande ställningstagande för demokrati och mänskliga rättigheter – mot vapensamarbeten med våldsamma, repressiva diktaturer. Det finns all anledning att vara glad.

Detta är något den svenska fredsrörelsen kämpat för ända sedan avtalet slöts 2005. Människorättorganisationer och saudiska människorättsaktivister uttrycker glädje och utropar ”Tack Sverige!”.

Bland de som drivit på för att avtalet ska brytas bör Svenska Freds och IKFF, två organisationer som hört till de mest uthålliga i frågan, nämnas. Men också alla de socialdemokrater – från gräsrötter upp till EU-parlamentariker och riksdagsledamöter – som kämpat för detta trots att det med all säkerhet mött tufft motstånd internt. Det är också mycket värt att statsminister Stefan Löfven (S), som vi tidigare kritiserat väldigt hårt i frågan, klarar att ändra sig och ompröva en linje som inte längre är hållbar. Men frågan är om något varit lika avgörande för att avtalet avbryts som Ekots journalistik. Deras avslöjanden lyfte på locket på ett sätt som gjorde att frågan inte längre kunde ignoreras eller pratas förbi.

Nu finns gott hopp om en stor förändring vad gäller svensk vapenexport till diktaturer. Den 15 april presenteras Krigsmaterielexportöversynskommittén (KEX), en utredning som ska ta fram förslag kring hur Sveriges kan skärpa exportkontrollen till icke-demokratiska regimer.

När samarbetsavtalet med Saudiarabien nu avbrutits, samtidigt som Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet driver på i rätt riktning i KEX – och när S-kongressen och det parlamentariska läget tvingat ombord den partiledningen på samma tåg – finns en verklig möjlighet att få till stånd en i grunden förändrad svensk vapenexport.

Den rödgröna regeringen har fått mycket kritik för hur utrikespolitiken skötts. Själv ser jag en regering som har erkänt Palestina, vilket åtskilliga andra länder tagit intryck av, och som gör det svårare att sälja vapen till Saudiarabien. Det är inget dumt första halvår på jobbet i min bok.

Kritiken från höger är inte direkt omfattande, då stora delar av borgerligheten tycker att det är rätt och rimligt att avbryta avtalet. Men det finns några tappra saudiavtalstillskyndare kvar i debatten. Den mest högljudde av dem, PM Nilsson (känd för att ha velat bomba Irak baserat på amerikanska lögner), gjorde i morse i SVT jämförelsen mellan ett svenskt avslutande av Saudiavtalet med om ”Texas skulle avbryta avtalet och begära utträde USA”.

Så länge det är så motståndet låter tror jag att Stefan Löfven stärks dag för dag i sin uppfattning om det rimliga i att avsluta samarbetsavtalet.

Sök på Politism.se