Stäng
oktober 31, 2013
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Hasse Holmberg/TT/Scanpix

Gina Tricot solidariserar med sömmerskorna

Håll i hatten nu, ett riktigt stort klädföretag har nämligen gjort någonting bra för sina arbetare. Gina Tricot har som första svenska klädföretag bestämt sig för att solidarisera sig med sömmerskorna i Bangladesh genom att erkänna deras krav på en höjd lägsta månadslön till 660 kronor i månaden.

Ja, du läste rätt. 660 kronor i månaden.

Det hade ju varit helt skandalöst lite, om det inte var så att vissa klädföretag betalar så lite som runt 250 kronor i månaden. Så vi pratar en rejäl höjning, alltså.

Det som är märkligt i den här historien är att INGET av de andra svenska klädföretagen (vi pratar H&M, Kappahl, Lindex, MQ, JC, Polarn och Pyret och Åhlens) som syr sina kläder i Bangladesh har hunnit före. Men nu gör alltså Gina Tricot det enda rätta och höjer lönerna.

Men vet detta: runt 200 000 sömmerskor i Bangladesh har krävt det här. De har gått ut och demonstrerat. Först då öppnade man plånboken. Gina Tricot har även skrivit ett brev till handelsminister Ewa Björling om att de behöver hjälp att få med de andra svenska klädkedjorna för att höja lägstalönerna för sömmerskorna. Man skriver bland annat:

Sök på Politism.se