Stäng
april 1, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Här sitter du och jobbar! Du är mer motiverad att göra detta för att du bor i en välfärdsstat. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Generös välfärd gör att folk vill jobba

Tänka sig. Ny forskning visar att generösa välfärdssystem inte bara är positiva i sig – utan att de också gör att folk blir mer angelägna att arbeta.

Det är British Sociological Association som presenterar en ny, mycket omfattande, studie där 19 000 individer i 18 europeiska länder ingår. Nyheten kommer samtidigt som i princip samtliga stora partier i den brittiska valrörelsen säger sig vilja lägga mindre pengar på välfärden.

Även i Sverige brukar den retoriken som bekant komma från högern (förutom om det handlar om att flytta skattepengar till riskkapitalbolag via välfärdsbranschen). Högern lär förstås inte tystna på grund av den här studien.

Men det ger ytterligare styrka i argumentationen för en stark och generös välfärd, det understryker att välfärden inte är något vi ”tar oss råd med” för att vi har gott om resurser utan en grundförutsättning för att vi ska se en vettig samhällsutveckling och ett vettigt skydd för individerna i vårt samhället – samt en grundförutsättning för att alla ska vilja bidra kollektivt genom sitt arbete.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se