Stäng
november 15, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
En demonstration till imnne av alla mördade kvinnor 2005. Åtskilliga har dödats sedan dess. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Ge oss politisk enighet om kvinnojourerna

Vänsterpartiet skrev på torsdagen på Aftonbladet debatt om hur ”tiden är inne för en ny våg av feminism” och det får man verkligen hoppas att den är. Även om Politism tidigare pekat på problem med feminismens genomslag i Vänsterpartiets partitopp (och fått svar) är partiet riksdagens mest feministiska och att det understryks är bra.

De politiska förslagen är i huvudsak kloka och konkreta och förslag nummer två visar hur eftersatt den feministiska politiken är i Sverige i dag:

2. Kvinnojourerna
I dag tvingas många jourer säga nej till hjälpsökande kvinnor då de inte har plats. För att ge kvinnojourer runt om i landet goda förutsättningar vill vi införa ett stabilt statligt grundstöd. Det ska fördelas efter hur många som bor i området där jouren finns och beviljas för tre år i taget.”

Hur kan det finnas en politisk oenighet om detta behov? Varför är detta inte redan på plats? De resursproblem kvinnojourerna har haft en längre tid är ingen hemlighet det har gång på gång kommit signaler om att kvinnojourerna ska stärkas. Enskilda moderater har till och med förordat att staten tar hela ansvaret för kvinnojourerna. Statsministern har gång på gång lovat att stärka stödet till kvinnojourerna, men inte levererat i någon större utsträckning. I höstbudgeten sköt man förvisso till en gnutta nya resurser och lanserade detta som en storskalig feministisk satsning. Men att gå så långt som Vänsterpartiet vill – en årlig satsning på 200 miljoner kronor, småsmulor i en statsbudget – tycks alltför radikalt.

Och det är inte utan att man bli uppriktigt förvånad. Hur kan detta inte vara värt pengarna? Hur kan 200 miljoner i statligt stöd till kvinnojourer vara vänsterradikal feminism?

Bred politisk enighet över blockgränserna om ett starkare statligt stöd till kvinnojourerna borde vara enkelt. Den som är emot sitter med förklaringsbördan.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se