Stäng
maj 12, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Claudio Bresciani/TT

Ge inte upp om att förändra det fria skolvalet

Skolkommissionen berättade för en månad sedan att de vill förändra reglerna som styr vilka elever som hamnar på vilken skola. Om en skola har fler sökande än platser kan till exempel lottning bli ett alternativ.

Systemet finns i många länder, men just här väckte förslaget ett enormt raseri från högerpartierna och opinionsbildare till höger. Jan Björklund (L) – främst förknippad med en allt sämre svensk skola – var som väntat rasande. Att vissa föräldrar ringer redan från förlossningssalen och ställer barnen i kö anses av dessa som ett betydligt bättre system, trots att det på intet sätt leder till de mer ”socialt allsidigt sammansatta skolor” som Skolkommissionen eftersträvar.

Att högern skulle vilja göra något åt segregationen och den bristande likvärdigheten var det kanske ingen som förväntade sig. Skolan funkar ju rätt bra i dag för elever från mer välbärgade hem där föräldrarna har en gedigen utbildningsbakgrund. Det är andra barn som är förlorarna.

Men att Miljöpartiet nu, mindre än en månad efter att Skolkommissionen presenterat de förslag de jobbat med under en mycket lång tid, helt överger tanken på lottning är en besvikelse.

Gustav Fridolin (MP) säger till DN att förslaget är ”parlamentariskt dött och kommer inte att införas”. Han har onekligen en poäng: Oppositionen vill mycket riktigt skjuta ner förslaget.

I stället vill Fridolin fokusera på andra delar av Skolkommissionens förslag: Starkare statlig styrning, mer rättvis fördelning av skolans resurser och ett generellt resurstillskott till de skolor som har störst behov.

Allt detta är bra. Men att den rödgröna regeringen så lättvindigt kastar lottningsförslaget över bord, utan att komma med andra konkreta lösningar på hur skolvalet kan bli mindre segregerade, hur vi kan få en skola mindre uppdelad efter samhällsklass, är ett problem.

Segregation och bristande likvärdighet i skolan, som det fria skolvalet obönhörligen leder till, har varit en het debattfråga i mer än ett decennium. Men för varje år som går blir det svårare och svårare för politiker att försvara det fria skolvalet. Jämför man debatten i dag med hur den lät för tre, fem eller tio år sedan är skillnaden enorm. I det läget hade det behövts en mer stridbar hållning från regeringen när det finns ett förslag som åtminstone så smått börjar angripa problemet.

När man nu begraver ett rätt bra förslag bara för att politiker med helt andra politiska mål muttrar så gör man de elever som behöver förändringen allra mest en rejäl otjänst.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se