Stäng
april 14, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
"Ty nationalsocialismen, åt alla lycka bär!" Nej. Så lyder inte texten. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Gatorna tillhör inte dem

Håll er undan. Akta er.

Här kommer nazisterna. Och de har tillstånd.

Det är ni andra som ska bort.

Trots att det handlar om första maj, arbetarrörelsens viktigaste internationella högtidsdag, har nazister getts demonstrationstillstånd i Jönköping och polisen uppmanar alla icke-nazister att ”hålla sig ur färdvägen”.

Själv tillståndsprocessen i sig verkar ha slarvats igenom men det värsta är att vi står inför ett läge där polisen konstaterar att gatorna tillhör dem. Inte oss. Nazisterna ska genomföra sin demonstration och andra ska hålla sig ur vägen.

Det handlar inte om någon liten nyliberal falang som vill retas med arbetarrörelsen genom att demonstrera för Walmart och Starbucks. Det handlar inte om Kristdemokraternas försök att få till kristdemokratiska demonstrationståg på första maj. Nej, det handlar om nazister som fått demonstrationstillstånd trots att riskerna är så stora att det blir ”stökigt” att andra människor uppmanas hålla sig undan. Det är inte så konstigt att polisen befarar stök, det handlar trots allt om, eh, just det, nazister.

Det konstiga är att resten av staden förväntas anpassa sig efter nazisterna denna historiska högtidsdag för arbetarrörelsen. Det är ruttet. Ska man hitta någon ljuspunkt i mörkret är det förstås det faktum att arbetarrörelsen aldrig kommer att hålla sig borta från gatorna den första maj. Gatorna tillhör inte dem utan oss.

Sök på Politism.se