Stäng
oktober 4, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Claudio Bresciani / TT

Gärna en mensbox – men först en sjukvård som tar problemet på allvar

Få en enklare och roligare mens för 149 kronor i månaden! Så beskriver killarna bakom Tombox sitt affärskoncept där de skickar hem en låda med choklad och mensskydd varje månad. Det är nästan för bra för att vara sant. Tre snubbar som vill ha lite gladare tjejer – våra sociala medier tackar för alla skämt som kan dras.

Men det är också något deppigt över om det krävs tre killar med en riktigt slapp idé för att vi ska uppmärksamma kvinnors behov av att må bättre. De har i alla fall förstått – och försöker tjänar pengar på – att det inte alltid är så kul att få mens. Men varför är det jobbigt?

Vi har tidigare skrivit om Endometrios – och de smärtor från helvetet som kan uppstå vid menstruation. Hur den som folksjukdom är nedprioriterad för att den drabbar just kvinnor och att det kan ta upp till nio år innan sjukvården ställer rätt diagnos och därmed kan börja erbjuda hjälp.

Mensvärk drabbar också de utan Endometriosdiagnos. Många får smärtor och besvär som gör det näst intill omöjligt att arbeta. Den som har råd kan i alla fall sjukskriva sig eller jobba hemifrån, men många kvinnor saknar den möjligheten och tvingas genomlisa dagarna med smärtstillande.

Samtidigt kan många uppleva besvär kopplade till mensen när de använder preventivmedel. Även detta är en klassfråga, då nya hormonella preventivmedel med mindre biverkningar kostar mer, och subventionerna för unga tjejer varierar beroende på var du bor.

Besvären stannar inte vid den fysiska smärtan. Förutom alla de som upplever PMS, det vill säga trötthet, ömhet och orkeslöshet innan mensen, lider många kvinnor av PMDS- symptom som liknar de som uppstår vid ångest- och depressionssjukdomar. Många får självmordstankar och sjukvårdens låga kunskap kring PMS leder lätt till fel diagnoser och utebliven hjälp.

Om marknadens lösning är choklad och roliga färger på dina tamponger så måste politiken väga upp med prioriteringar av kvinnors hälsa. För det behövs kunskapsspridning och satsningar på forskning som kan göra livet lättare för de drabbade.

Men det måste också innebära att tillgången till passande preventivmedel och sjukvård ska finnas för alla, inte bara för de som har råd.

Sök på Politism.se